четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВсяко второ бебе у нас с риск за анемия

Всяко второ бебе у нас с риск за анемия

Лошо хранени и с риск за анемия – това са фактите за българските бебета от 0 до 12 месеца според най-новото проучване, подкрепено от УНИЦЕФ. 41,8% от кърмачетата между 6 и 12 месеца имат нисък хемоглобин, съобщи доц. Веселка Дулева, шеф на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи.

В проучването са включени 2500 деца от 0 до 5 г. и техните майки. Ниският хемоглобин показва, че запасите от желязо в организма на майката и кърмачето са изчерпани. Той е категорично доказателство, че бебето е хранено неадекватно, коментира доц. Дулева. Още на 6 месеца 3% от кърмачетата са с наднормено тегло. Това е доста притеснително, защото се отразява на здравето в зряла възраст. Всяко осмо бебе до 6 месеца пък е с нисък ръст за възрастта, което също е признак, че то е хранено неправилно.

Тревожни са данните и за затлъстяването при по-големите деца. Докато през 2007 г. относителният дял на децата с наднормено тегло бил 28%, сега той е 31%. Новото проучване от 2013 г. обхванало 4000 деца на 7 г. Лошо хранене и ниска физическа активност са причините все повече малчугани да са затлъстели. Тези деца се хранят лошо и се движат малко.

„Заради новите тревожни тенденции разработваме пакет от нормативни документи – наредба за здравословно хранене при деца от 3 до 7 г. Тази есен влезе в сила наредба за храненето при малките до 3 г. Мерките се отнасят до местата за организирано хранене на децата. Сборниците са одобрени от МЗ, представени са на научни колегиуми“, обясни доц. Дулева. В подкрепа на тези цели от „Нестле“ обявиха, че през 2014 г. стартират информационна кампания „Първите 1000 дни“, която да мотивира бъдещите майки и бащи да променят начина си на хранене, още когато започнат да планират да имат бебе. Така те ще дадат шанс на плода да се развива по най-нормалния начин. Бъдещите майки ще научат повече за кърменето и храненето на бебето през първите години.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -