вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да мерим правилно пулса си?

Как да мерим правилно пулса си?

Пулсът може да се премери принципно на две места: на радиалната артерия – от вътрешната страна на китката, и на каротидната артерия – на шията отстрани. По-лесно за хората, които не са медици, е да премерят пулса си на радиалната артерия. Ето как става това.

Най-добре е да седнете и да сте в покой 5 минути преди да мерите пулса си. Пригответе часовник със секундарник. Ще намерите пулса си, като положите показалеца и средния пръст от вътрешната страна на китката. Там, където би попаднал палецът, ще намерите артерията. Не е нужно да притискате силно, леко опипване е достатъчно. След като намерите къде е пулса, засечете колко са ударите в минута.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ускореният пулс в покой сочи риск от диабет 
Причини и симптоми на сърдечните аритмии 
Сърцето излиза от ритъм най-често през април и септември

Според пола и възрастта нормално те са 60-80 или малко повече в минута. При хората над 65 г. е нормално да е дори 80-85 удара в минута. Колкото по-малко е детето, толкова по-учестен е нормално неговият пулс. При бебетата до 1 г. например може да е 120-140 минута, от 3 до 7 г. е 100 удара, а на 7-12 години – 90 удара.

Ако ударите са по-малко от 60 в минута, това не е повод за тревога. Такъв обикновено е пулсът на спортисти или хора, които тренират нещо. Техният сърдечен мускул е по-голям и трениран отколкото при хора, които не тренират или са слабо активни физически.

Освен това тялото се адаптира към редовни натоварвания. Спортното сърце разполага с по-голям обем на изпомпване, така че снабдява тялото с достатъчно кръв и с по-малко удари.

Консултант: д-р Йорг Цорн

Източник: Navigator-medizin.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -