сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕпидемия от недохранени бебета заради манията по кърмене

Епидемия от недохранени бебета заради манията по кърмене

Манията по кърменето е причина някои кърмачета в Англия да гладуват, съобщава в. „Дейли мейл“. Модерните напоследък кампании за естественото хранене карат много млади майки да мислят, че кърменето няма алтернатива. Така те отказват да използват адаптирани млека дори когато нямат достатъчно кърма.

12-месечният Оливър например се озовал в болница, тъй като майка му Сара Уор не искала да му дава друго освен кърма, а тя била недостатъчна. Сега лекарите казват, че бебето е с поднормено тегло. Съветват я да го храни с бутилка. Майката се мръщи. Тя не за първи път чува тези указания, но сега вече няма друг избор и трябва да ги последва. И преди го е слушала да плаче силно от глад, но тя не можела да понесе мисълта да му поднесе „страховитата“ бутилка.

Според лекарите Сара е една от жените с „промити мозъци“ от многобройните кампании за естествено хранене. Никой не отрича кърменето, но когато майката няма достатъчно кърма, тя трябва да осъзнае, че е необходимо да дава адаптирани млека. „Притеснявах се, че това мляко е неестествено, но и от това, че Оливър ще спре да ме обича, ако го храня с бутилка и така нашата връзка ще бъде разбита“, споделя тя. Обещавайки на акушерката да си помисли по въпроса за храненето, Сара напуска клиниката и през следващитедва месеца продължава да се опитва само да кърми. През това време Оливър отслабва още, а Сара е отчаяна от постоянния рев на гладното си бебе.

Примерът с тази млада майка може да звучи безотговорно, но тя далеч не е единствената, която постъпва по този начин. Много жени от средната класа в наши дни вярват, че само кърменото бебе е здраво бебе. По последни данни показват само 20% от майките в по-бедните райони на Великобритания кърмят, а сред богатите това са близо 90%. Новите модерни разбирания насърчават кърменето при поискване, предлагат се и скъпи курсове за подготовка преди раждане, където догматично се проповядва нуждата от естествено хранене. Зтова нищо чудно, че много добронамерени майки са решени да кърмят, без значение на каква цена.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ползата от кърменето била силно преувеличена
Всяко второ бебе у нас с риск за анемия
Готовата бебешка храна дава половината от полезните вещества на домашната
Биберонът може да спаси живота на бебето

„Повече от всякога майките от средната класа се опитват да кърмят и мнозина преследват тази си цел, без да осъзнават, че в един момент вредят на на бебето си“, казва Клеър Биам-Кук, пенсионирана акушерка и популярна авторка на книги за кърменето. „Дори и ако бебето им плаче от глад, те все още си мислят, че е по-добре да го оставят да моли за храна на всеки час, отколкото да му дадат бутилката. Някои наистина са с промити мозъци и вярват, че ако кърмят, дават на бебето си лош старт в живота“, коментира Биам Кук.

Учени от Университета Кеймбридж съобщиха тази седмица, че неспособността на жената да кърми, ако тя е планирала това, увеличава четири пъти риска от постродилна депресия. Тя го изживява като личен провал. Сара признава, че наистина се е чувствала така. „Бях толкова обсебена, че отказвах да слушам, когато хората ме съветваха да спра. Чувствах, че ако не кърмя, ще съм лоша майка“, казва тя. Тази нагласа у нея била изградена по време на курсове за бъдещи майки. Там обяснили, че кърмените бебета не са така податливи на затлъстяване и инфекции, по-малко вероятно е да развият алергии. Смята се, че имат по-висок коефициент на интелигентност. „Хареса ми идеята да прекарвам повече време с бебето ми и исках да го храня само с кърма най-малко шест месеца,“ допълва тя. Когато бебето обаче започва системно да изостава в развитието си, нейният съпруг Джеймс я убеждава най-после да прибегне до бутилката.

Важното е да се обясни на майките, че ако правилно изберат адаптираното млято и стерилизират бутилките, на бебето няма да му се случи нищо лошо, допълва и опитната акушерка Биам-Кук.

Източник: Daily Mail

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -