петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРазгадаха защо възрастните спят по-малко

Разгадаха защо възрастните спят по-малко

Учени от САЩ хвърлиха светлина върху един отдавна известен факт – възрастните спят по-малко. Сега те обясняват защо това е така. Според експертите загубата на неврони в определена част на хипоталамуса е възможната причина с годините хората да не могат да спят толкова, колкото на млади години.

 

Изводите ще бъдат използвани за разработването на нови подходи за разрешаване на проблемите със съня при възрастните. Това ще бъде и един вид профилактика на проблемите с паметта поради недоспиване при хора с деменция, казва Клифорд Сапер от Университета на Торонто. Колкото повече остарява човек, толкова по-трудно е да се отпусне, за да заспи и да спи достатъчно дълго време. Проблемът е особено изразен при хора с алцхаймер. Нощното събуждане и объркване при тям може да доведе до сомнамбулизъм.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Липсата на сън кара мозъка да съхне
Сок от вишни се бори успешно с безсънието
Сомнамбулизмът е будност в сънно състояние 

Сапер и колегите му изследвали мозъчната активност при 45 възрастни с помощта на устройство, което 24 часа проследява качеството и количеството на съня. Пациентите били на средна възраст 89,2 г. Така имунохистохимията и другите техники на наблюдение показали, че количеството на невроните в средния нуклеус на хипоталамуса се асоциират негативно с фрагментацията (накъсването) на съня при съответния човек.

Хората с най-голямо количество неврони – над 6000, спели по-продължително и с по-малко накъсвания отколкото тези, които имали най-малкото количество – под 3000 неврони. Пациентите с алцхаймер имали средно с около 2900 по-малко неврони, отколкото хората без това заболяване. Степента на накъсване на съня еднозначно била свързана с нивото на загуба на невроните.

Източник: News Medical

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -