Протеин в мускулите неутрализира стреса

PRINT
фитнес хранителен режим

Вече е ясно как физическите упражнения помагат за оправяне на настроението. Мускулите филтрират съединения, които произвеждат химически стрес в мозъка, пише The Daily Mail. По същия начин работи и черният дроб. Въз основа на това откритие експертите смятат да развиват нови начини за справяне с депресията.

В Института Каролинска в Швеция провели експеримент с две групи плъхове. Животните били нарочно поставени под стрес с използване на звукови ефекти, дразнещи светлини и нарушен сън. Пет седмици по-късно, първата група от плъхове (нормални животни) показала признаци на депресия, включително анорексия. Във втората група били генетично модифицирани животни – те имали силно развити мускули дори без физическо натоварване. При тях не е имало проблеми. Наличието на мускули води до увеличаване на концентрацията на защитни протеини – КАТ. Тези протеини не позволяват на съединение, което се получава при стрес – кинуренин, да попадне в мозъка.

Когато първата група била третирана с кинуренин, бързо развила депресия. Втората група обаче сякаш имал „имунитет“ срещу съединението. При тези животни показатели на кинуренин в кръвта изобщо не се покачили, тъй като били бързо неутрализирани от ензима КАТ, съдържащ се в мускулната тъкан.

Други експерименти са показали, че при нормалните гризачи се образували повече от защитните протеини, когато те редовно тренирали, тичайки в колело. При хората може да се получи същият ефект след няколко седмици на обучение. На практита мускулите извеждат токсините от кръвта, като така защитават мозъка. Учените вярват, че ако се създаде лечение за депресия, което въздейства на мускулите, а не на мозъка, възможно е значително да се намалят страничните ефекти. Качеството на терапията ще се запази.

Източник: The Daily Mail

 

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Протеин в мускулите неутрализира стреса беше последно модифицирана от: май 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *