Дископатията поваля хора със слаби мускули

PRINT

Дископатията засяга по-често напредналата възраст, но понякога поваля и съвсем млади хора. В класическия случай водното съдържание в дисковете намалява и функциите им на амортисьори отслабват, посочва д-р Мариана Ангелчева, главен асистент към Катедрата по кинезитерапия и рехабилитация на НСА. Мускулният дисбаланс в резултат на съвременния обездвижен начин на живот, неправилната стойка по време на работа и вдигането на тежести провокират появата на болка.

Дисковата болест има различни етапи. Първият се нарича торзио – фиброзният пръстен на диска е запазен. Оплакванията са за болка,която отминава след почивка или масажи. Следващият етап е протрузио – тогава дискът е бомбиран, но фиброзният пръстен все още е цялостен. Тогава е възможно при притискане на коренче да се развие симптоматика на радикулит. В зависимост от нивото на увреждане може да се получи и реакция по хода на нерва (седалищен или бедрен). Най-сериозният проблем е дисковата херния. В този случай фиброзният пръстен е разкъсан и част от ядрото на диска излиза и притиска механично коренчетата. Задължително се прави ядрено-магнитен резонанс. Ако болката не може да бъде овладяна с медикаменти и пораженията върху периферните нерви са сериозни (парези), се стига и до операция, посочва физикалният терапевт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дископатията засяга и 15-годишни деца
Износване на прешлените често водят до спинална стеноза
Дисковата херния може да предизвика пареза на крайник
Инжекция при болки в кръста спасява от операция 
В „Пирогов“ оперират щадящо шипове и дискова херния

Физикалната терапия е подходяща за пациенти във всеки един стадий, включително и постоперативно.
Намаляването на течността в междудисковото пространство е заради непаравилното хранене, пием малко вода. Заседналият начин на живот също влияе, получава се статично пренапрежение от седящата поза. Допълнително се трупат и възрастови промени. За сецване говорим,когато човек се навежда да вдигне нещо и след това не може да се изправи. При недобре тренирана мускулатура се получава огромно налягане върху диска, особено при вдигане на тежко. Това провокира торзио или дори херния – дискът внезапно бомбира и притиска коренче. Значение имат и възпаленията. Тъй като вирусните инфекции много по-често поразяват нервната система, докато бактериите засягат повече лигавицата, посочва д-р Ангелчева. Ето защо след инфекции могат да се провокират радикулитни болки.

Какво да направят хората като първа помощ у дома?

Първо трябва да се осигури покой в подходяща позиция. Краката се държат свити под прав ъгъл в коленните и тазобедрените стави. Под тях за опора може да се сложи например възглавница или одеяло. Не изчезне ли болката в тази поза, лягаме по корем. Болката ще намалее с лек масаж на мускулите около засегнатото място и гръбначния стълб. Необходимо е да се направи консултация с невролог за уточняване на диагнозата и съответното лечение. В такава ситуация прилагам и хомеопатични препарати като арника и рус токсикодендрон, казва още д-р Ангелчева. Двата препарата могат да се редуват през половин или един час. Облекчават усещането за скованост и болка. Много добър е ефектът от шуслеровите соли. При различните видове болки и схващания в кръста помагат номер 7 (магнезиум фосфорикум) -действа спазмолитично, и номер 8 – регулира водния баланс. Друга шуслерова сол – 11 (силицея), пък е важна за съединителната тъкан, която подкрепя ставите. Комбинацията за хубава кожа от шуслерови соли 1 (калциум флуоратум), 2 (калциум фосфорикум) и 11 има много добър ефект и върху ставите. Тя може да се прилага и профилактично. Силицият участва в обмяната на костното вещество, улеснява усвояването на калция и фосфора. Подобрява костната плътност и еластичността на съединителната тъкан.

Начинът на живот е решаващ, подчертава физикалният терапевт. Имах пациентка, която с подходящ двигателен режим успя да мине от остеопороза към остеопения. Наред с това жената успяла да се справи с високото кръвно, да регулира нивата на липиди в кръвта, да се справи с бъбречни и жлъчни камъни.
При младите хора, активно спортуващи, често се получават проблеми с коленните стави, които поддържат капачката. Травмите са свързани с липса на подходяща подготвителна част в тренировката. При пълно разкъсване се налага хирургична операция. Но дори микротравмите, ако се повтарят често, водят до хронична болка в колянната става. Тя се появява при физическо натоварване и отшумява при покой. Четири години един от младите кинезитерапевти при д-р Ангелчева се борил с болка, причинена от микроразкъсвания в колянната става. „Приложихме електролечение, но това помагаше до определен момент. След това болката се връщаше. Тогава включих допълнително рута и шуслерови соли. Препоръчах и плуване. Целта беше ставата да се движи, без да поема тежестта на тялото. Тази комбинация значително подобри състоянието му и болката изчезна“, разказва д-р Ангелчева.

Вместо мляко – повече риба и ядки при остеопороза

Противно на разпространеното мнение имам наблюдение, че намаляването на млечните продукти оказва изключително благоприятен ефект върху ставите, включително и при пациенти с остеопороза, казва лекарката. Трябва да се консумират повече риба, плодове, зеленчуци и ядки. Това повлиява благоприятно киселинно-алкалния баланс в тялото. 

Има и две популярни български билки. Едната е полски хвощ. Чаят от него е богат на силицея. Другото лечебно растение е копривата, богата на много лесни за усвояване калций и магнезий. От нея правим чай или я готвим. Трябва обаче те да се комбинират с прием на соли №11 (полския хвощ), №1, №2, №3 и №7 (копривата). Така се усвояват много по-добре. Ето и още препоръки от д-р Ангелчева: намалете консумацията на готварска сол за сметка на умерени количества морска или хималайска. Включете шуслерови соли с номера 8 (натриум хлоратум) и 9 (натриум фосфорикум). Втората действа алкализиращо, повлиява добре опорно-двигателния апарат. Намалете тестените изделия и бялото брашно – те извличат калция от костите. Избягвайте захарта, месата, които са червени като телешко свинско, колбаси и дреболии.

Спортът – според конструкцията на тялото

От гледна точка на китайската медицина опорно-двигателният апарат е свързан с правилната функция на черен дроб, жлъчка и бъбреци. Всички билки които изчистват тези органи, влияят добре и на ставите. Спортът за любители е прекрасен начин да останем здрави. Само че преди да се втурнем към нови подвизи, добре е да се консултираме с личния лекар, кардиолога и физикалния терапевт. Всеки човек има различна структура на тялото. Някои са с тънки кости и фина структура, за тях подходящи са упражнения, свързани с разтягане, йога, пилатес, сакрална архитектура на тялото, танци и плуване. При хората с по-масивна костна структура и по-добра мускулна система са подходящи фитнес тренировките, но дозирани според възрастта и килограмите и след консултация с кардиолог. Натоварването е според физическата форма. Добре е да има ритмичност – и заниманията да са поне 3 пъти седмично.

Джогингът е най-достъпният спорт, но след определена възраст разходката е по-полезна, смята д-р Ангелчева. Плуването също щади нашите естествени амортисьори – дисковете и ставите. Кардиоефект може да се постигне и с по-интензивно ходене. Джогингът води до микротравматизъм след определена възраст както на ставите, така и на дисковете.

[Общо: 6    Средно: 3.5/5]
Дископатията поваля хора със слаби мускули беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *