петък, 31 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИзносване на прешлените често водят до спинална стеноза

Износване на прешлените често водят до спинална стеноза

Стенозата представлява стеснение на гръбначномозъчния канал в някой от диаметрите му (спинална стеноза) или на интербертебралните отвори (фораминална стеноза). Интербертебралните отвори са малки каналчета, през които излизат нервните коренчета, отделящи се от гръбначния мозък. Ако стеснението е значително, може да се притиснат нервните коренчета и това да причини болезнени симптоми. Тя често е последица от друго заболяване на гръбначния стълб.

Около 75% от случаите на спинална стеноза възникват в областта на кръста. В повечето от тях стеснението води до компресия на нервните коренчета, което причинява болка в областта на кръста и/или долния крайник. Причините за стенозата могат да се крият както в изменения в дисковете, така и в самите прешленни тела. Нерядко тя е предизвикана и от „приплъзване“ на един спрямо друг съседни прешлени (т.нар. спондилолистеза).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дисковата херния може да предизвика пареза на крайник
Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза
9 лесни теста, за да проверим здравето у дома
Инжекция при болки в кръста спасява от операция

Стенозата може да причини болка в дадена област. Тя може да засегне функцията на нервите, които контролират определени мускулни групи или получават информация за сетивността. Нейните симптоми са:
Чести падания, непохватност, болка и трудности при ходене, изтръпване, гъделичкане, топли вълни по краката, намалена чувствителност.

При голяма част от случаите оплакванията намаляват в определено положение или наклон на тялото. Типично при лумбалната стеноза е появата на болка в долните крайници при ходене и намаляването й при почивка. Когато болният застане прав с извит назад гръб, също може да се провокират тези симптоми. В повечето случаи симптомите се влошават с течение на времето. При напредване на заболяването се появява слабост в крайниците и загуба на чувствителност. Може да се стигне до смущение на уринирането, дефекацията и половите функции (синдром на кауда еквина).

Диагностицирането на заболяването е трудна задача, защото симптомите се срещат и при други състояния. С най-висока диагностична стойност от образните изследвания е ядрено-магнитният резонанс. Компютърната томография също е част от набора на изследвания, които могат да бъдат проведени. Друг често прилаган метод е миелограма, която представлява рентгенография след инжектиране на контрастно вещество в гръбначномозъчния канал.

Най-честата причина за стенозата са дегенеративно-дистрофичните изменения на прешлените. Те се срещат нормално при възрастни хора. При спондилоартрозата например намалява хрущялната тъкан, която покрива костите в областта на прешленните ставички. Това предизвиква дразнене на костта и образуване на остеофити (костни шипове). Освен това може да се наблюдава и намаляване на височината на междупрешленните (интервергебралните) дискове, което от своя страна води до хипертрофия на връзките и особено на жълтия лигамент. Всеки един от тези процеси води до стесняване на пространството, в което са разположени нервните коренчета и до тяхното притискане.

Други причини за лумбална стеноза могат да бъдат: дискова херния, тумори, инфекции, различни метаболитни костни заболявания като болестта на Пейджет и др. Облекчаване на симптомите на спиналната стеноза може да се постигне чрез промяна в позата: хората със спинална стеноза често усещат облекчение на болката след навеждане напред при ходене. В легнало положение със сгънати колена към гръдния кош също премахва част от дискомфорта. Тези пози увеличават пространството на гръбначномозъчните нерви и облекчават симптомите на спинална стеноза.

В някои случаи притискането на нервите се причинява от възпалителен оток. Тогава нестероидните противовъзпалителни лекарства помагат за облекчаване на симптомите. Почивката и последващо постепенно увеличаване на натоварването са добре дошли при хора със спинална стеноза. физическата дейност с нисък и умерен интензитет (аеробна дейност) по-често са препоръчителни. Ако другите методи на лечение не водят до подобрение, хирургическата намеса, може да остане единствената алтернатива за отстраняване на притискането на засегнатите нерви.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -