събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДюлята помага при цистит, гони и мрачните мисли

Дюлята помага при цистит, гони и мрачните мисли

Дюлята е (Cydonia oblonga) е единствен представител на рода Cydonia. Жълтите плодове с тръпчив вкус са истинска витаминозна бомба, която е не само вкусна в компоти, желета и сладкиши, но и много полезна за здравето. Дюлята е широколистно листопадно растение. Представлява храст или невисоко дърво със сравнително слабо развита коренова система. Според различни историци не ябълката, а именно дюлята е потомъкът от древна Троя, носещ прозвището „плод на раздора“.

У нас се отглеждат четири сорта: „Асеница“ – със средно едри плодове и ябълковидна форма, „Хемус“ – с несиметрична форма и кисел, но ароматен вкус, „Триумф“ – с крушовидна форма и добри хранително-вкусови качества, и „Тримонциум“ – с дребни плодове и незадоволителни качества.

Дюлята е не само вкусна, но и полезна за организма, независимо дали е преработена или сурова. В суров вид тя не е лесна за усвояване и дори е вредна за стомаха. Сварените и печените дюли са вкусни и любими на много хора.

Дюлята е полезна при алергии, високо кръвно и възпаления на червата

Дюлевият мармалад има много лечебни свойства, освен че е идеален за палачинки. Той се препоръчва при заболявания на стомаха, които са с възпалителен характер. Семената на този плод съдържат биологично активни вещества. В тях има много фруктоза, глюкоза, пектинови съединения, калий, калций, желязо, фосфор и мед. Дюлята съдържа провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Тя не се препоръчва при запек, плеврит, както и за хора, които пеят, тъй като в големи количества тя действа зле на гласните струни. Компот от нея с добавен мед и ябълков оцет подобряват храносмилането. Високото ниво на пектинови съединения в дюлите подобряват състоянието при стомашни възпаления и стомашни разстройства.

Печените и варените дюли се използват като средство срещу повръщане. Сокът от узрели дюли е антисептик. Консумацията му е полезна за всички, които страдат от заболявания на дихателните пътища. Дюлите са полезни при цистит. Поради полезните макро- и микроелементи, които се съдържат в тях, тези плодове действат добре на настроението и гонят мрачните мисли.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -