четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДюлята е полезна при алергии, високо кръвно и възпаления на червата

Дюлята е полезна при алергии, високо кръвно и възпаления на червата

Дюлята е плод с толкова много полезни свойства, че си заслужава да я слагаме на масата по-често, независимо дали е печена, варена или приготвена по друг начин. Ето някои нейни предимства:

  • предпазва от образуване на ракови клетки,
  • помага при отслабване,
  • подобрява храносмилането,
  • намалява холестерола,
  • стимулира имунната система,
  • предотвратява стомашно-чревните заболявания,
  • успокоява възпаленията,
  • подобрява здравето на кожата,
  • предотвратява алергичните реакции
  • стимулира циркулацията в сърдечно-съдовата система.

Какъв плод е дюлята?

Научното име на дюлята е Cydonia oblonga, като плод е близка до ябълката и крушата. Нейната родина е Евразия, включително районите на Узбекистан, Армения, Турция, Унгария и Македония, както и други близки области. Заради твърдостта на плода и тръпчивия вкус дюлята често се консумира след термична обработка. Слагат я сладка, желета и пудинги. Най-много хранителни вещества се съдържат в кожата и месото на плода, които имат изобилие от витамини, минерали, феноли, антиоксиданти и растителни фибри.

Дюлята е богат източник на витамин С, цинк, калий, мед, желязо. Съдържа и много органични съставки като катехини, епикатехини, лимонени, разнообразие от фитонутриенти. Всички те допринасят за изключително високата хранителна стойност на дюлята.

Спомага за профилактиката на рака

Въпреки че при рака става дума за много и разнообразни заболявания, в основата му стои увреждане на клетките, което често е свързано с неправилно хранене, неправилен начин на живот или излагане на вредности.  

Има данни, че богатата на антиоксиданти, включително фенолни и фитонутриенти дюля е много ефективно за неутрализиране на свободните радикали в организма. Свободните радикали са опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да накарат здравите клетки да мутират или да умрат. Според проучвания антиоксидантните съединения в дюлята са пряко свързани с намалените шансове за развитие на различни видове рак.

Подпомага отслабването

Един от най-добрите начини да запазите теглото си и да си осигурите бърз метаболизъм, който ще поддържа вашата система оптимално, е като подобрите храносмилането. Дюлята има високо съдържание на фибри като повечето плодове. Благодарение на това стомашно-чревната система работи ефективно и редовно. Така човек съхранява енергията си. Подобрява храносмилането и се освобождава от излишното тегло.

Предпазва от стомашно-чревни заболявания

Освен общото подпомагане на добрата работа в храносмилателния тракт, фибритев дюлята са отлична профилактика на определени стомашно-чревни състояния. Тя предпазва от възпалителна болест на червата (IBD), различни видове тумори с тази локализация или дивертикули. Веществата катехини и епикатехини в растителните влакна на плода се свързват с някои токсини, които се намират в дебелото черво. По този начин се защитава мукусната мембрана на тази важна органна система.

Помага за красива кожа

Изобилието от антиоксиданти и витамини в дюлята е много полезно за поддържане на здрава и млада кожа. Антиоксидантите успешно елиминират увреждането, причинено от свободните радикали на клетките на кожата. Борят се успешно с бръчките, премахват петната и защитават кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Дюлята регулира кръвното налягане

Калият е един от най-важните минерали в човешкото тяло. Участав в регулирането на кръвното налягане. Улеснява ефективния обмен на течности между клетките на тялото. Помага за регулиране на кръвното налягане калият като отпуска кръвоносните съдове и артериите. По този начин намалява напрежението върху сърдечно-съдовата система. Подобрява се атеросклерозата (отлагане на плака по стените на съдовете). Ефектът в крайна сметка е, че пада рискът от коронарни сърдечни заболявания, инфаркти и мозъчни инсулти.

Бори се с алергиите

Дюлята отдавна е известна със способността си да намалява алергичните реакции. Прилагана локално като мехлем или гел върху кожата, тя помага при атопичен дерматит и други подобни кожни заболявания. Високите нива на витамин С в жълтия плод също помагат да се контролира възпалението. Спомага за подобряване на здравето и външния вид на кожата.

Естествен имуностимулант

Дюлята може да бъде използвана като натурален имуностимулант. Огромното количество антиоксиданти в нея и другите витамини, например витамин С и Е, по естествен начин подпомагат отбранителните сили на организма. Витамин С кара имунната система да увеличи производството на бели кръвни телца. Те са “войниците” от първата линия в битката срещу патогени, вируси и бактерии, които попадат в организма.

Кръвообращение и красива коса

Здравето и красотата вървят ръка за ръка. Изобилието от минерали в дюлята включва желязо, мед и цинк. Тези три минерала и микроелементи са крайно необходими за образуването на нови червени кръвни телца. Когато този процес върви на пълни оборот, се подобрява и цялостното кръвообращение в организма. Вследствие на това кислородът достига по-успешно до различните органи и тъкани в тялото. Повишеният приток на кръв към кожата и скалпа пък е това, което стимулира космените фоликули. Оттам и косата расте по-бързо и е по-лъскава.

Източник: Оrganicfacts.net

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -