петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниЛекарство за множествена склероза бори успешно опасни бактерии

Лекарство за множествена склероза бори успешно опасни бактерии

Лекарство, което се използва от 20 години за лечение на множествена склероза – глатирамер ацетат, се оказа ефективно в борбата с устойчивите на антибиотици бактерии. Още един плюс: Експертите подчертават, че препаратът е безопасен и няма сериозни странични ефекти, съобщава сайтът Zee News.

Проучването е публикувано в списанието Scientific Reports. То описва как учените от университета в Орхус са провели експерименти с грам-отрицателни бактерии Pseudomonas aeruginosa. Тези бактерии причиняват инфекции на пикочните пътища, меките тъкани, костите и ставите. Виновни са още за гастроинтестиналните, респираторните и системните инфекции. Хората с намален имунитет по-застрашени.

Глатирамер ацетат се справя успешно с половината от Pseudomonas aeruginosa

Учените доказали, че лекарството глатирамер ацетат се справя успешно с половината от Pseudomonas aeruginosa при хора с кистична фиброза. При пациентите с това заболяване бактериите по-често засягат белите дробове. Предполага се, че откритието на учените ще доведе до разработването на нови терапевтични методи.

За нас беше абсолютна новост, че лекарството за множествена склероза има такъв мощен антибактериален ефект, подчертава проф. Томас Форуп-Йенсен от Университета Архус в Дания. По думите му медиците виждат сериозна перспектива пред откритието си. Данните от проучването сочат, че глатирамер ацетат е ефективен при инфекции, причинени от грам-отрицателни бактерии. Те са в основата на заболявания като пневмония, цистит и септичен шок.

Вижте още: Как протича множествената склероза, лекува ли се тя?

Антисептик от Първата световна се справя успешно с резистентни бактерии

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -