петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОбясниха защо имунната система влияе на поведението ни

Обясниха защо имунната система влияе на поведението ни

Учени от Университета на Вирджиния, САЩ, откриха нови лимфни съдове в тялото, които свързват мозъка с имунната система и предизвикаха бурни спорове в научните среди, като показаха, че по този начин имунитетът може да повлияе дори на социалното ни поведение. Досега се смяташе, че лимфната система няма никаква връзка с мозъка,  съобщава Science Alert. Лимфната система е съставена от съдове, по които се пренасят бели кръвни клетки и други имунни клетки. По тези „канали“ организмът се чисти и от отпадъчни вещества. Те са пряка връзка между различните тъкани и кръвния поток. Причината да не бъдат открити досега тези съдове, че те са били скрити в мозъчните обвивки.

При по-подробен анализ на мозъчните обвивки при мишки обаче били открити лимфните съдове. Учените установили, че имунните клетки били разпределени в обвивките по определен модел – този на лимфните съдове. Била идентифицирана съдова мрежа, която отивала към близко разположените лимфни възли.

Подобни съдове са били открити в мозъците на поинали хора по време на аутопсия. Учените все още не знаят как точно тази система е организирана при хората. Възможно е тези съдове да са важни и във връзка с възникването на редица други заболявания, включително шизофрения и болестта на Алцхаймер.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -