Обясниха защо имунната система влияе на поведението ни

PRINT
имунна система

Учени от Университета на Вирджиния, САЩ, откриха нови лимфни съдове в тялото, които свързват мозъка с имунната система и предизвикаха бурни спорове в научните среди, като показаха, че по този начин имунитетът може да повлияе дори на социалното ни поведение. Досега се смяташе, че лимфната система няма никаква връзка с мозъка,  съобщава Science Alert. Лимфната система е съставена от съдове, по които се пренасят бели кръвни клетки и други имунни клетки. По тези „канали“ организмът се чисти и от отпадъчни вещества. Те са пряка връзка между различните тъкани и кръвния поток. Причината да не бъдат открити досега тези съдове, че те са били скрити в мозъчните обвивки.

При по-подробен анализ на мозъчните обвивки при мишки обаче били открити лимфните съдове. Учените установили, че имунните клетки били разпределени в обвивките по определен модел – този на лимфните съдове. Била идентифицирана съдова мрежа, която отивала към близко разположените лимфни възли.

Подобни съдове са били открити в мозъците на поинали хора по време на аутопсия. Учените все още не знаят как точно тази система е организирана при хората. Възможно е тези съдове да са важни и във връзка с възникването на редица други заболявания, включително шизофрения и болестта на Алцхаймер.

[Общо: 5    Средно: 4/5]
Обясниха защо имунната система влияе на поведението ни беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *