Клетките в имунната система общуват подобно на невроните в мозъка

PRINT
имунитет имунна система

Клетките в имунната система общуват подобно на невроните в главния мозък. Тази уникална активност е открита сега от учени в Австралийския национален университет (ANU). Работата им може да спомогне за разработване на нови терапевтични подходи за лечение на автоимунни заболявания, лимфоми и имунни дефицити.

Австралийските учени доказали за първи път, че имунните клетки предават сигнали помежду си с помощта на невротрансмитери като допамин. Досега се смяташе, такива вещества, с чиято помощ се предават сигнали между клетките, се синтезират само в мозъка. Идентифицирането на невротрансмитерите в имунната система може да стане цел за лекарствена терапия. В зависимост от диагнозата тези нови лекарства ще могат да ускорят или потискат имунния отговор.

Невроните в мозъка разчитат на взаимодействия между синапсите с помощта на невротрансмитери като допамин. Това са малки молекули, които чрез синапсите предават сигнали от една клетка в друга. Играят основна роля за в поведението, което се мотивира от възнаграждения.

Проф. Карола Винуеса

„Подобно на невроните, специализирани Т-клетки изпращат допамин към В-клетките. Това осигурява допълнителна мотивация  на В-клетките да произвеждат най-добрите антитела, които могат да помогнат за преборването на инфекцията“, коментира проф. Карола Винуеса от екипа (на снимката). Това е част от усъвършенствана форма на защита срещу бактерии, вируси и други чужди тела, развила се в човешкото тяло.

Имунните реакции са от съществено значение за разпознаването и защитата на хората от вещества, които изглеждат чужди и опасни.

Австралийското проучване е публикувано в списание Nature. Учените използвали над 200 проби от тъкан, взета от деца с отстранени сливици. Те наблюдавали при тях пренасянето на допамин от имунните Т-клетки към В-клетките по подобен на комуникацията между неврони механизъм. В резултат В-клетките произвели мощни антитела, които се борели с инфекцията. Учените отбелязват, че силата на тази реакции очевидно може да бъде манипулирана.

Източник: Science Daily

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Клетките в имунната система общуват подобно на невроните в мозъка беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *