Как за подсилим имунната система?

PRINT
грип преглед лечение

Някои хора сякаш успяват да хванат всеки вирус, който мине покрай тях. Така е, защото когато някой с настинка кихне, когато пипаме дръжките на вратите или се хващаме за парапета на стълбата или ескалатора е твърде възможно да прихванем някакъв причинител. Ако имунитетът е слаб, тогава се разболяваме. Ето как да се поддържаме във форма:

1. Движението раздвижва кръвта

От проучвания е добре известно, че физически активните хора боледуват по-рядко от настинки, казва д-р Карстен Крюгер от факултета по спортна медицина в университета на Гийсен. Умерените и редовни тренировки повишават активността на имунните клетки. Те успяват да рециклират по-ефективно инфектираните с вируси клетки. Необходими са две-три тренировки на седмица – ходене на бърз ход или използване на велоергометър. Не се претоварвайте! Правете кратки почивки по време на заниманието и не го правете на празен стомах, съветва експертът.

2. Спете достатъчно

Хората, които спят лошо или твърде малко за дълъг период от време, са по-податливи на инфкеции, казва проф. Вернер Золбах от университетската клиника нта Шлезвиг-Холщайн. Той прави и друга интересна констатация: който се ваксинира следобед, изгражда по-добър имунитет от другия, който е сложил инжекцията преди обед. Имунните клетки имат собствен биологичен ритъм и работят по-ефективно през нощта, така че добрият сън е важен за възстановяване на съпротивителните сили. Колко дълго ще трае той е индивидуален въпрос, но са необходими поне 7-8 часа.

3. В храната да има цинк и витамини

За отбранителните сили е важен микроелементът цинк, който се среща в место, млякото и сиренето. Имунните клетки се нуждаят от него. Разпознаят ли вируса, цинкът ги активира. В лабораторни условия той успява да блокира риновирусите, които са класически причинители на настинката, казва д-р Хайо Хазе от университетската клиника в Аахен.

Многобройни проучвания сочат, че цинкът намалява тежестта и продължителността на една настинка. Ако смятате да приемате добавки с него, то трябва да го направите още при първите симптоми, допълва д-р Хайо. Той съветва обаче първо да питаме лекаря, понеже в някои случаи цинкът може да доведе до странични явления.

Витамин С също е важен за имунитета. Оспорва се дали той може да противодейства на една настинка. Повечето проучвания докладват, че витамин С не пази здрави хора от настинка. Той може обаче да помогне за смекчаване на симптомите и съкращаване на продължителността на настинката. За да имате достатъчно от него, хапвайте цитрусови плодове, чушки и различните видове зеле. За имунната система са важни още много микроелементи като витамините А, В6, D, E, фолиевата киселина, желязо, селен и мед. Приемаме ги достатъчно, ако храната съдържа много плодове и зеленчуци.

4. Закаляване със сауна и студени обливания

В сауната повърхността на тялото се загрява. Съдовете се разширяват, кръвообращението се стимулира. Организмът опитва да се охлади, като отделя повече пот. След охлаждането съдовете се свиват. Сауната е стрес за организма в момента, но погледнато дългосрочно всъщност го тренира, тъй като тялото свиква да се напасва по-лесно към промените в температурата. Има и много данни, че редовните посетители на сауна боледуват по-рядко от настинка.

В идеалния случай през зимата сауната се посещава един-два пъти седмично. Не прекалявайте с престоя на високата температура – не бива да ви става лошо. След това се охладете предпазливо докато започне на ви става студено. За целта можете да излезете навън или да се поливате с хладка или дори студена вода. Влизането в сауната и охлаждането може да се повтори 2-3 пъти.

Подобен ефект имат и контрастните душове, както и обливането със студена вода на ръцете и коленете. Тук също важи правилото: първо затопляне, после контраст с ниска температура, а накрая винаги се завършва със затопляне.

5. Здравата чревна флора е важна

В червата живеят около две трети от всички лимфоцити (имунни клетки) на тялото. Те притежават собствена имунна система, която се сражава главно с микроби, които вдят до стомашни разстройства, казва проф. Андреас Дифенбах от университетската клиника във Фрайбург. За да работи добре чревната имунна система, са необходими полезни бактерии, които нормално обитават тази част от тялото. Смята се, че тази флора има значение не само за здравето на стомашно-чревния тракт, но и на цялото тяло. Това е установено при опити с животни, при които тя изиграла важна роля за справяне с грипните вируси например.

Има и проучвания, които сочат, че хората, които приемат повече животински мазнини и месо, имат променена флора в червата от другите, които ядат предимно въглехидрати или са вегетарианци. Макар че не могат да кажат със сигурност кои храни влияят положително на добрите бактерии, учените все пак смятат, че баластните вещества и млечно-киселите продукти като кисело мляко са важни. Ако обаче вземате медикаменти, които потискат имунитета, непременно се консултирайте с лекар дали изброените мерки са подходящи.

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Как за подсилим имунната система? беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *