понеделник, 15 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБиреното коремче е риск за костите на мъжа

Биреното коремче е риск за костите на мъжа

Излишните килограми, натрупани в „биреното коремче“, са признак, че мъжът се намира в рискова група за развитие на сърдечно-съдови заболявания, както и проблеми с костите, предаде РИА Новости. Изводите са на Харвардското медицинско училище.

Известно е още, че наднорменото тегло при силния пол често се съпровожда с астма, висок холестерол, сънна апнея. Сега към тези рискове се добавя и този от остеопороза. В повечето проучвания за чупливите кости досега вниманието бе насочено предимно към жените, отбелязват учените. В конкретния случай става дума не за обикновената подкожна мазнина, а за мастни отлагания под мускулната тъкан в областта около корема. Дебелината им много зависи от наследствеността, храненето и нивото на физическото натоварване.

Изследване сред 35 пълни мъже (средна възраст 34 г.) с индекс на телесната маса 36,5 включвала в себе си провеждане на томография в областта на корема и бедрата. Това позволило да се определи обема на мускулната и мастната тъкан. Качеството на костната тъкан пък се оценявала с помощта на рентгенови снимки. Оказало се, че голяма прослойка на вътрешната мазнина и по-точно, на тази в областта на корема, давала намаление два пъти на здравината на костната тъкан. Общата маса на теглото и възрастта не играели никаква роля.

СНИМКА: SXC

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -