вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниПапилома вируси влияят за белия рак на кожата

Папилома вируси влияят за белия рак на кожата

Човешкият папилома вирус играе роля за възникването на белия рак на кожата, смятат учени. Става дума за HPV тип бета. Тези вируси разполагат с механизъм, който парализира естествените защитни сили на организма, които обикновено се справят с мутиралите клетки. Особено уязвими да се разболеят по този начин от белия рак на кожата са хора с отслабена имунна система.

Вирусите не могат да се размножават сами – необходим им е постоянен „домакин“, който произвежда необходимите за съществуването им вещества. Затова вирусите вкарват своя генетичен план в ДНК на клетката домакин. В резултата регулационните механизми на клетката се объркват. Последицата е, че клетките се размножават неконтролируемо и възниква тумор.

За различни видове рак вече се знае, че са провокирани от вируси. Сред тях са рак на маточната шийка, рак на стомаха, рак на черния дроб, рак на езика, на гърлото и на пениса.

Раздаган е механизмът при хора с отслабена имунна система

Сега учени от Института по вирусология към Университета на Саарланд откриха механизма, по който папилома вирусите допринасят за възникването на белия рак на кожата. Те анализирали проби от пациенти с рядка кожна болест – Epidermodysplasia verruciformis, при която има голям риск от кожен рак. При тези болни има генетичен дефект, който улеснява човешките папилома вируси, по-конкретно HPV-8, да инфектират кожата. Затова учените се фокусирали върху това, да установят какво причиняват вирусите там.

Открихме, че един единствен вирусен протеин е достатъчен, за да потисне собствената защита на кожата, коментират немските учени. Онкопротеинът HPV8 E6 блокира един ген, който е важен за защитата от рак. Този ген участва в строежа на молекулата C/EBPalpha, която пък неутрализира вредния ефект от ултравиолетовите лъчи. Ако тя липсва, кожните клетки могат да се размножават неконтролируемо и възниква кожен рак.

базално клетъчен карцином рак на кожата
Белият рак на кожата често може да се обърка с някакво кожно раздразнение

HPV тип бета не нападат лигавиците, а кожата

Учените не могат още да кажат с колко точно папилома вирусите тип бета повишават риска от кожен рак при хора със здрава имунна система. Смятаме, че и при здравите протича подобен процес, това е наблюдавано в лабораторни модели на клетъчни култури.

За разлика от папилома вирусите, които причиняват рака на маточната шийка, тези от тип бета не нападат лигавиците, а кожните клетки. Тип бета са много по-разпространени. Повечето хора се инфектират  още като деца при кожния контакт с майка си. Това създава трудности при установяване на научните факти.

Причината е, че групата на неинфектираните е много малка и е трудно да се намерят доброволци за контролната група. Трудно е и да се приложи ваксина срещу бета вирусите заради твърде ранното инфектиране.

Белият рак е най-честият тумор на кожата 

Надеждите на учените са свързани с намирането на начин да активират повторно „обезвредения“ от вирусите защитен протеин.

В групата на белия рак се включват както базално клетъчния, така и плоско епителния карцином. Те се появяват преди всичко по участъци на кожата, които са изложени често на ултравиолетови лъчи. Белият кожен рак е най-честата форма на туморни заболявания на кожата.

Ако се открие навреме, може да се излекува в 95% от случаите. За разлика от черния кожен рак, малигнения меланом, белият рак на кожата нараства по-бавно и рядко образува метастази.

Източник: Netdoktor.de

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -