четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСимптомите на менопауза траят средно 7,4 години

Симптомите на менопауза траят средно 7,4 години

Нощното изпотяване и горещите вълни мъчат доста жени по време на менопаузата. Американски учени установиха колко дълго продължават тези неприятни симптоми. От тях страдат около 80% от жените в критическа възраст. Към тях се добавя и сухота на влагалището. Въпреки тази висока честота учените признават, че се знае учудващо малко за индивидуалните различия и симптоматиката, както и за времетраенето на оплакванията.

Расата оказва влияние за продължителността

Проучване на учени от Училището по медицина Уейк Форест (Wake Forest School of Medicine) сочи, че европейските жени страдат средно по 6,5 г. от вазомоторни симптоми. Оказва се, че има значение и расовата принадлежност. За жените от африкански произход те траели по-дълго, а за японките и китайките – по-кратко.

Ако се вземат предвид всички раси, средното времетраене е 7,4 г. Станало ясно също така, че жените, които и преди менопаузата се оплакват от симптоми като нощно изпотяване, страдат по-дълго. Има и други фактори, които влияят на климактериума като стрес, ранна възраст или просто по-голяма чувствителност. В анализа са включени данни общо на 1450 жени. Всички те страдали от типичните за менопаузата оплаквания – средно поне 6 дни за две седмици.

Хормоналната терапия се прилага все по-рядко

Срещу симптомите на менопаузата се предлагат различни терапии. С добър ефект са препаратите с чист естроген или с комбинация от естроген и гестаген. Днес обаче те се предписват все по-рядко, тъй като имат един голям недостатък. Повишават риска от рак на гърдата, инсулт, инфаркт, тромбоза и други заболявания. Наскоро учените откриха, че хормоналната терапия повишава с 43% и риска от овариален карцином (рак на яйчниците).

Жените, които страдат от симптомите, но не искат хормонална терапия, може да използват веществото венлафаксин (търговските наименования на продуктите са различни). То действа на централната нервна система и облекчава симптомите. Има и алтернативни методи като акупунктура, Шуслерови соли или билки като Витекс агнус кастус (Аврамово дърво).

Менопаузата настъпва обикновено след 50-ата година. В тялото протичат сериозни хормонални промени. Синтезира се все по-малко естроген, затова пък се увеличава фоликостимулиращия хормон. Симптомите като горещи вълни са не само неприятни, но се свързват и с риск от депресии, сърдечно-съдови инциденти и остеопороза.

Научни публикации:

Avis Nancy et al.: Duration of Menopausal Vasomotor Symptoms Over the Menopause Transition. JAMA Internal Medicine (2015). doi:10.1001/jamainternmed.2014.8063

Gloria Richard-Davis und JoAnn E. Manson: Vasomotor Symptom Duration in Midlife Women – Research Overturns Dogma. JAMA Internal Medicine (2015). doi:10.1001/jamainternmed.2014.8099

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -