вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМагнезият действа срещу депресии

Магнезият действа срещу депресии

При диагноза депресия лекарите често изписват медикаменти, за да се овладее критичната фаза. Те обаче често имат странични ефекти, а и при някои пациенти не се получава очакваният ефект. Затова изводите на учени от Университета във Върмонт звучат доста обнадеждаващо: при депресия помагат таблетки с магнезий.

За какво помага магнезий

магнезий ползи приемМагнезият е минерал, който се продава свободно като хранителна добавка в аптеки и магазини. Препоръчва се при мускулни крампи или по-сериозно физическо натоварване.

Известно е, че релаксира не само мускулите, но и нервите, както и кръвоносните съдове. Затова препаратите с магнезий често са част от терапията при хипертония, аритмия или след прекаран лек инсулт. Има значение още за здравината на костите, играе важна роля и за справяне с възпалителните процеси.

Връзката между магнезия и депресиите е добре документирана, но учените още не са разгадали точния механизъм, по който минералът оказва влияние. Знае се, че играе ключова роля при регулацията на вещества в организма, които влияят на настроението.

В проучването на Университета във Върмонт участвали 126 души на средна възраст 52 г. Те страдали от лека до средно тежка депресия.

Ефект след 6 седмици на магнезий

лекарства лечениеПоловината получавали в продължение на 6 седмици дневно по 248 мг магнезий. Другата половина не пиела нищо. След 6 седмици нещата се сменили  – втората група минала на магнезий. При 122 от хората таблетките с магнезий категорично дали положителен ефект върху симптомите на страх и депресия.

Ефектът им бил сравним с този на селективните блокери на повторното усвояване на серотонина (SSRI). Това са най-модерните и най-често предписвани антидепресанти. Всички понесли много добре добавките с магнезий. Интересно е, че ефектът от тях се забелязал доста бързо.

Резултатите са окуражаващи, преди всичко заради факта, че се нуждаем спешно от нови терапевтични възможности за хората с депресия, подчерта Емили Тарлтън, ръководител на проучването. Антидепресантите не постигат ефект при част от пациентите. Други пък се страхуват да ги пият, за да не им се присмиват околните.

Не е ясно дали помага при тежка депресия

Необходими са още проучвания с повече участници и за по-дълъг период от време, за да се прецени по-точно потенциалът на магнезия при лечението на депресия. Засега не е ясно и дали той ще може да помогне и на пациенти с тежка депресия.

Експертите съветват пациентите в никакъв случай да не спират сами антидепресантите си и да ги заместват с магнезий. Препоръчват да обсъдят вземането на добавки с лекуващия лекар. Иначе рискуват да получат тежка криза на заболяването си. Вероятно има смисъл да се комбинират антидепресанти с магнезий, поне в случаите, когато пациентите имат ниски нива на този минерал, обобщават учените.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -