Магнезий, калций и калий – пазят ли наистина от инсулт?

PRINT
хапче лекарства

Има ли риск от прекомерния прием на магнезий, калий и калций? Последиците за здравето може да са негативни както от липсата, така и от излишъка на тези минерали. Препаратите с калций уж укрепват костите, но пък повишават риска от инфаркт или инсулт, защото спомагат за отлагането на плака по артериите.

Недостатъчно магнезий в организма също е риск за инсулт. Ново проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, доказва, че ефектът зависи от комбинацията, количеството и пола. Наблюдавани са 180 000 жени, а самото проучване продължило между 22 и 30 г. За това време били регистрирани 3780 случая на инсулт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Мускулните крампи са признак за недостиг на магнезий 
Крушата – богата на антиоксиданти и фибри
Лешниците свалят холестерола, полезни са и за нервите 

Ако вземате добавки, внимавайте да не предозирате

Жените, които получавали най-високата доза магнезий, имали с 13% по-малък риск от инсулт. При калция достатъчното ниво сваля риска с 11%, а при калий – с 3%. При използване на комбинирани препарати общо рискът пада с 28%, само за исхемичен инсулт с 22%, за хеморагичен инсулт (мозъчно кървене) – с 20%.

В същото време обаче има все повече проучвания, които предупреждават да не се увличаме по прекаления прием на добавки с тези минерали. Имало риск повече от вреди, отколкото от полза. Ако всеки ден вземаме определена доза, се стига до повишаване на концентрацията на приетите вещества в кръвта. А това не е безопасно.

При калция например фондацията „Карстенс“ е установила, че редовен прием на дневна доза от 1100 мг повишава риска от инфаркт с 86%. Дневните нужди от магнезий на един възрастен са между 300 и 400 мг, от калий – около 2000 мг, а от калций – 1000 мг.

Изглежда има значение как се приемат минералите. Ако те са от натурални хранителни продукти, почти никога не се стига до странични ефекти. Оказва се, че има значение и полът на човека. Добавките с калций водят значително по-рядко до нежелани реакции при жените, отколкото при мъжете.

Източник: Medizinauskunft.de

[Общо: 8    Средно: 2.6/5]
Магнезий, калций и калий – пазят ли наистина от инсулт? беше последно модифицирана от: август 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *