вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКлетките в имунната система общуват подобно на невроните в мозъка

Клетките в имунната система общуват подобно на невроните в мозъка

Клетките в имунната система общуват подобно на невроните в главния мозък. Тази уникална активност е открита сега от учени в Австралийския национален университет (ANU). Работата им може да спомогне за разработване на нови терапевтични подходи за лечение на автоимунни заболявания, лимфоми и имунни дефицити.

Австралийските учени доказали за първи път, че имунните клетки предават сигнали помежду си с помощта на невротрансмитери като допамин. Досега се смяташе, такива вещества, с чиято помощ се предават сигнали между клетките, се синтезират само в мозъка. Идентифицирането на невротрансмитерите в имунната система може да стане цел за лекарствена терапия. В зависимост от диагнозата тези нови лекарства ще могат да ускорят или потискат имунния отговор.

Невроните в мозъка разчитат на взаимодействия между синапсите с помощта на невротрансмитери като допамин. Това са малки молекули, които чрез синапсите предават сигнали от една клетка в друга. Играят основна роля за в поведението, което се мотивира от възнаграждения.

Проф. Карола Винуеса

„Подобно на невроните, специализирани Т-клетки изпращат допамин към В-клетките. Това осигурява допълнителна мотивация  на В-клетките да произвеждат най-добрите антитела, които могат да помогнат за преборването на инфекцията“, коментира проф. Карола Винуеса от екипа (на снимката). Това е част от усъвършенствана форма на защита срещу бактерии, вируси и други чужди тела, развила се в човешкото тяло.

Имунните реакции са от съществено значение за разпознаването и защитата на хората от вещества, които изглеждат чужди и опасни.

Австралийското проучване е публикувано в списание Nature. Учените използвали над 200 проби от тъкан, взета от деца с отстранени сливици. Те наблюдавали при тях пренасянето на допамин от имунните Т-клетки към В-клетките по подобен на комуникацията между неврони механизъм. В резултат В-клетките произвели мощни антитела, които се борели с инфекцията. Учените отбелязват, че силата на тази реакции очевидно може да бъде манипулирана.

Източник: Science Daily

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -