понеделник, 6 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпечелете книгата на Инес Субашка със съвети, как да постигаме целите си...

Спечелете книгата на Инес Субашка със съвети, как да постигаме целите си без диета

Спечелете една от трите книги на Инес Субашка “ #кажиНЕнаглада. Възстанови метаболизма си от диети“, предоставени от издателство „Вдъхновения“ за читателите на сайта „БоленЗдрав“. Отговорете на въпрос, зададен под пост (линк към него вижте по-долу) на страницата ни във фейсбук.  Отговорите си може да пишете както под поста във фейсбук, така и като коментар под тази публикация до 3 декември 2017 г. включително.

Ако харесата страницата ни и споделите поста във фейсбук, увеличавате шансовете си да спечелите. Имената на тримата наградени ще бъдат изтеглени на 4 декември 2017 г., като ще ги уведомим чрез съобщение.

Въпросът за играта е: Спазвали ли сте някога диета?

Известна като човек, който истински влага сърцето и душата си в своята работа, Инес Субашка е помогнала на мнозина да бъдат здрави, да се чувстват отлично и да въплътят в реалност максимата „Здрав дух в здраво тяло“. Като персонален треньор тя проучва ефекта от различните диети, както и множеството здравословни капани, които човек среща в техния омагьосан кръг. Така стига до идеята да опише своя опит в книгата “Кажи НЕ на глада. Възстанови метаболизма си от диети“, която вече е налична по книжарниците в страната. Ето и едно кратко интервю с Инес Субашка, което хвърля светлина върху някои от темите, разгледани в книгата.

Инес Субашка

Кое те провокира да напишеш книгата?

Това, което ме провокира да напиша книгата #кажиНенаглада, всъщност е точно това – да помогна на хората да освободят метаболизма си от диети. Аз виждам и вяравм, че горе-долу всеки един от нас минава през едни и същи неща, но когато това ни се случва, смятаме, че то се случва само на нас. Че само ние имаме такива проблеми и предизвикателства, спохождат ни такива мисли и преживяваме подобни емоции. Реално виждам и от практиката си с хората, че  този процес се случва на много от тях. Просто исках да им покажа това, през което аз съм минала, това, което аз съм научила така, че да видят, че не са сами и реално има изход от една такава ситуация. Нужно е само да следват някои стъпки, за да излязат от този омагьосан кръг, в който са попаднали на този етап.

Какво се случва с тялото ни, когато сме в или след диета?

Зависи каква е диетата, защото повечето хора под „диета“ разбират някакво ограничение. Когато има някакво ограничение, всъщност тялото е в режим на оцеляване. То изпитва дефицит на хранителни вещества, които са му необходими, за да функционира. Тук се появява емоционалното хранене – средство на тялото да си набави това, от което го лишаваме. Реално ние започваме да се борим непрекъснато с нуждите, които тялото ни изпитва – необходимо му е нещо, ние не му го даваме и то започва да се бори. Тук включвам всичко, което преживяваме и всички затруднения, които срещаме в целта си да свалим килограми, като важен е и вълчия апетит, който имаме- всичко това е само отговорът на организма към тези ограничения и лишения. Затова е важно как избираме храната си и тя да бъде пълноценна.

Как трябва да разбираме диетата – като ограничение или като хранителен режим?

По принцип думата „диета“ е позната с негативния си образ сред хората. Всъщност тя е само хранителен режим, но повечето от нас го приемат като някакво ограничение и нещо, което ги лишава от това, което те обичат. В действителност здравословното хранене може да бъде много пълноценно, много вкусно и разнообразно. Просто ние следваме някакви шаблони, които са много остарели. И даже бих казала, че нямаме разбиране за собственото си тяло, за това от какво то има нужда и как всъщност ние можем да си съставим едно здравословно ястие, което да не ни бъде противно и да не ядем насила. Смятам, че от нас зависи да променим образа и внушението на думата „диета“.

Ти самата колко пъти си правила диети и кога един човек решава да ограничи храненето си?

Има различни подбуди за това човек да започне да следва някаква диета, но масово е тогава, когато просто не харесваш как изглеждаш и искаш да промениш нещо в себе си. Аз лично съм следвала какви ли не диети и съм описала всички тях точно в книгата, защото знам, че повечето хора са се подлагали на нещо подобно. В книгата съм описала какво аз съм преживяла и какви са поуките, които съм получила и изводите за това как бих започнала отначало, така че да не причиня на тялото си това, което е търпяло на предишен етап. Защото смятам, че няма непременно лоша диета, а по-скоро начинът, по който ние я следваме, дава по-различен поглед над нещата. Тогава можем да се разминем с всички тези последствия, с които трябва да се справяме.

Това е втората книга, която издаваш с издателство „Вдъхновения“. Основната мисия на неговият създател, Борислава Люцканова, е да запълни нишата на здравословната литература, която да предлага практически съвети. Смяташ ли, че тя се справя успешно и защо отново избра „Вдъхновения“?

Да, смятам, че издателство „Вдъхновения“ успяват да запълнят тази ниша с книги на здравословна тематика, тъй като подбират теми, които са много актуални в здравословния начин на живот, дори и за здравословни проблеми, с които се срещат много хора. Мисля, че има нужда точно от споделения опит на други, които са минали през това и са изследвали малко по-задълбочено темата така, че останалите да могат да погледнат себе си отстрани и да намерят това, което им липсва, за да се възстановят и да живеят по-здравословно и пълноценно.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

9 коментара

  1. Никога не съм спазвала диети. Ще ми е много интересна книгата, защото имам излишни килограми след бременността.

  2. Не и не смятам да спазвам диети,мисля че е много вредно!

  3. Аз лично не съм правила диети – не ми се е налагако , но моя близка прави много ..каквото прочете или и кажат..И резултата е плачевен – така си разстрои всички жизнени показатели , че още си ближе раните…

  4. Да,спазвала съм диета,или по-скоро така нареченото лечебно гладуване,но си беше наистина изтезание за тялото,сега разбирам защо.

  5. Спазвала съм диети и вече съм убедена в краткотрайния им ефект. Трябва да се промени цялостната концепция на хранене, за да има промяна в теглото и визията.

  6. Опитвала съм много пъти, но никога не ми се е получавало, може би не съм имала достатъчно воля, или силното желание „на всяка цена“ да отслабна.Винаги съм възприемала тялото и психиката като едно взаимосвързано цяло и то трябва да е винаги в хармония , без насилие, с познаване и разбиране .И любов. А диетата е насилие. И не е любов .

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -