вторник, 28 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИнжекция при болки в кръста спасява от операция

Инжекция при болки в кръста спасява от операция

„Преди да прибегнете към операция заради болки в кръста, причинени от дискова херния, опитайте с инжекция кортикостероид в увреденото място на гръбначния стълб“, съветва известният пловдивски анестезиолог д-р Димитър Димитров.

От 30 до 50 процента от хората, които са третирали болки в кръста с епидурално приложение на кортикостероиди, са получили облекчение. Това сочат статистическите данни, резултат от изследвания в САЩ. Болките в кръста може да са причинени от радикулити, дискови хернии, стенози, увреди след ламинектомии /операции на гръбнака/ и от болести, известни с народните им названия – лумбаго, ишиас, шипове, дископатии.

Ето как сами си причиняваме болките в гърба и кръста

До сега у нас се прилагат два метода. Невролози и терапевти третират болковия синдром чрез приети през устата или мускулно медикаменти. А неврохирурзите по оперативен начин отстраняват анатомичния дефект, който предизвиква болката.

От известно време в пловдивската болница „Торакс“ анестезиологът прилага трети метод – инжекция кортикостероид в увреденото място на гръбначния стълб. Препоръките на американските лекари са, терапията да се приложи, преди да се подходи към оперативно лечение на дискова херния. Това е интервенционален подход чрез безболезнен достъп с тънка игла до мястото на притискане на коренчето в гръбначния стълб и повлияването му с кортикостероид.

Предимствата на това лечение са няколко

Ако болният трябва да приеме кортикостероид продължително време през устата или мускулно, страничните ефекти на медикамента са огромни, посочи лекарят. „Поставен на мястото на възпалението кортикостероидът няма никакви странични ефекти, защото е малка дозировка. Например, ако пациентът е 55 кг, веществото, което се поставя директно в гръбначния стълб е само в необходимата доза от 5 мг, а през устата или мускулно трябва да се вземе 1 грам лекарство, защото тогава то се разпределя в цялото тяло.

Другото предимство е краткият процес на третиране – манипулацията трае общо около час. Рисковете са, както при предпочитаното напоследък от жените раждане с епидурална упойка. След час пациентът напуска болницата и на другия ден е напълно работоспособен. Приложеният анестетик заедно с кортикостероида премахва веднага болката. Мускулатурата, която е в тежък спазъм, се отпуска.

„Секването“ в кръста се получава при рязко движение, рядко се оперира

След 12 часа спира действието на анестетика и болката се връща, защото на кортикостероида му трябват няколко денонощия, за да потисне възпалението. Болката постепенно се редуцира до окончателното и изчезване в края на втората седмица от манипулацията.

Ако човек промени и вредните си навици – да не носи тежки неща, да не прави резки движения, да не се обува прав, може да си спести следващи проблеми от болки в кръста“, подсказва специалистът.

Той обяснява, че с поставянето на инжекция кортикостероид се повлияват бързо и острите състояния – при прясно „сецнатите“. Така на момента се отстранява спазъма на мускулатурата, причинен от болката и човек може да започне активно рехабилитация и режим.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -