вторник, 18 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли безсънието да е заради светлината от улицата?

Може ли безсънието да е заради светлината от улицата?

Светлината е най-важният фактор на околната среда, който регулира цикъла на сън и бодърстване и заедно с това останалите процеси в човешкия организъм. Действието на светлината се опосредства от мелатонина, който е известен още като „хормон на тъмнината“. С настъпването на нощта неговата секреция се повишава, което е сигнал за тялото да забави метаболитните процеси и да се подготви за сън.

 Установено е, че дори слаба, приглушена светлина по време на тъмната част от денонощието може значително да потисне секрецията на мелатонина и по този начин да има негативно въздействие върху здравето. Най-силен е ефектът от синята част на спектъра. Хора и животни, които са изложени на нощна светлина за продължителен период от време, развиват по-често нарушения на съня, онкологични заболявания, депресии, повишено артериално налягане, наднормено тегло, хормонални промени, нарушен глюкозен толеранс и др. Въз основа на това е въведен терминът „светлинно замърсяване“, 60% от което се дължи на уличното осветление. Останалата част се пада на светлината от екраните на телевизорите, компютрите и други електронни устройства. Употребата на последните е нарастващ проблем сред тийнейджърите, последиците от които тепърва ще стават известни.

Спането при пълна тъмнина е съществена част от съветите за здрав сън. За щастие това е лесно постижимо. Ако близо до прозореца ви има улично осветление, можете да поставите плътни завеси или да ползвате маска за очи. Загасете нощната лампа, не заспивайте на включен телевизор (най-добре е да нямате такъв в спалнята) и не ползвайте други електронни устройства, които излъчват светлина. Опитвайте се да лягате по едно и също време, най-късно в 21-22 ч, и скоро ще усетите благоприятните ефекти върху качеството на съня. Обратното важи за светлата част от денонощието. Ние сме дневни организми и получаването на достатъчно количество светлина е ключово, за да сме бодри, с добра концентрация да сме физически и психически пълноценни. За съжаление, изследванията сочат, че повечето хора прекарват деня в условията на биологична тъмнина – в затворени помещения на слаба или изкуствена светлина. Съветите в този случай са да прекарваме повече време на открито, особено пои ясно и слънчево време.

Д-р Димитър Петров, консултант по медицина на съня, Клиника по кардиология, Втора МБАЛ – София

Свързани теми: Къпините са балсам за стомаха, полезни са и при диабет

Разстройствата на съня са 85 заболявания

Светлината от джиесеми и лаптопи причинява безсъние

Сънотворно се оказа лекарство за рак

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -