неделя, 27 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛягане по едно и също време помага срещу синдрома на неспокойните крака

Лягане по едно и също време помага срещу синдрома на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е неврологично страдание, което мъчи от 5 до 15 % от хората. За съжаление, често е пропускано или грешно диагностицирано, обяснява доц. д-р Иван Стайков, началник на Клиника по неврология в болница „Токуда“. Симптомите са с циркаден (денонощен) ритъм, проявяват се главно по време на почивка, вечер и през нощта. Обикновено се засилват между 23 и 1 часа след полунощ. Пикът съвпада с времето, в което температурата на тялото е най-ниска, и намаляват или изчезват през втората половина на нощта, съвпадащо с нейното повишаване.

Пациентите ги описват като сърбеж, болка, мравучкане, крампи, затопляне. Някои наистина разказват, че ги хваща съклет. Това заболяване е уникално по своята характеристика и спада към нарушенията на съня, чиято диагностика се развива активно през последните няколко десетилетия. Според последната международна класификация има 85 вида нарушения на съня, разделени в осем групи. Една от тях е за двигателни нарушения, свързани със съня, там попада и синдромът на неспокойните крака, уточнява неврологът. Оплакването зачестява при бременни жени, при пациенти с бъбречна недостатъчност, ревматоиден артрит. Жените обикновено са по-често засегнати от мъжете (13,9 към 6,1%).

Четири признака подсказват диагнозата

За това се мисли при:

– Непреодолимо желание за движение на крайниците, по-често в краката.
– Частично или пълно подобряване след разходка, масаж, изпъване на крайниците, йога. Някои сами са открили, че им помага, ако масажират краката си, други танцуват само и само да облекчат изключително неприятното състояние.
– Симптомите се появяват или влошават вечер или през нощта, след което отшумяват.
– Мравучкането започва или се усилва по време на почивка.

Сериозен метод за диагностика е полисомнографският анализ – изследване, което се прави през нощта и обхваща параметри като движение на очите, сърдечна дейност, наситеност на кислород в кръвта, хъркане, дихателни паузи. При него се следят периодичните движенията на крайниците по време на сън. Проверява се и как проблемът се повлиява от лечение. А то е ефикасно и след него пациентите споделят с облекчение, че спят пълноценно за първи път от много години – някои са страдали десетилетия. Един от основните мотиви пациентите да се обърнат към личния си лекар е тежкото безсъние в първата половина на нощта заради синдрома.

Науката е установила наследствен компонент. Заболяването се среща 3-5 пъти по-често при пациенти с роднини по първа линия, които имат страданието. Проблемът е чисто неврологичен, а лечението в повечето случаи е лесно и бързо. „Имам голям опит с много пациенти, а броят на засегнатите от синдрома е голям. Тези с по-тежка форма може да преживяват кошмара всяка нощ. Част от тях се поливат със студена вода, други с топла, трети танцуват фокстрот. При по-леките форми мъките се повтарят 2-3 или 4-5 пъти седмично“, казва доц. Стайков.

Заболяването е с тенденция за влошаване с напредване на възрастта. Съществуват две клинични форми – идиопатична (първична) и симптоматична (вторична). При първата не могат да се открият други заболявания като причина за болестта. Най-често срещаните симптоматични форми са при бъбречна недостатъчност и при пациенти на хемодиализа. Често се среща и при полиневропатия, ревматоиден артрит, при недостиг на желязо и протеина феритни. Състоянието може да се влоши от кофеин, алкохол, тютюнопушене. Неврологът съветва още по възможност да се ляга и става в точно определено време, да не се обърква биологичния часовник. Да махнат телевизора или компютъра от спалнята, дори часовника, за да не ги стресира допълнително. Както и да избягват хранене след 20 часа, да се движат повече и да спортуват.

Разпространява се едно погрешно твърдение, че прекаленото движение може да влоши състоянието на болните. Това не е вярно, дори е точно обратното. По-скоро обездвижването провокира неприятните усещания. Ето защо те се появяват при продължителен полет със самолет, седене неподвижно в кино или театър, гипсиране на крайник Най-новото обяснение на причините за заболяването се дава от т.нар. желязо-допаминов модел. „Лечението, което може да се приложи, зависи от вида на заболяването, както и от полисомнографския анализ. В голяма част от случаите симптомите се потискат и хората се чувстват добре. Важно е различните медикаменти да се дозират правилно. Обикновено само с едно лекарство е трудно да се повлияе на заболяването, затова често използваме комбинация от два медикамента, които не са скъпи. Резултатът идва още през следващите няколко дни.“ Преди това типът страдание се диференцира съвсем точно с полисомнографски запис, който се провежда през нощта. В Клиниката по неврология към болницата лабораторията за изследване на съня е разкрита през 2008 г. и в нея се изследват всички видове нарушения на съня, обяснява доц. Стайков.

СНИМКА: ДАК

 

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -