сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПроф. Карсън, първи разделил сиамски близнаци, идва в Пловдив

Проф. Карсън, първи разделил сиамски близнаци, идва в Пловдив

Проф. Бен Карсън, хирургът с невероятна кариера и изключителна биография, останал в историята като първия хирург успешно „разделил“ сиамски близнаци, ще гостува на Медицинския университет в Пловдив. Той ще изнесе пред българските си колеги лекция „Допустимо поемане на риск в неврохирургията“ на 12 септември от 11 ч.

Проф. Карсън е роден на 18 септември 1951 година в Детройт, щата Мичиган. Последователно завършва философия в Йейлския университет и получава медицинско образование от Мичиганския университет, след което постъпва в неврохирургията на болница „Джонс Хопкинс“ в Балтимор. През 1984 г. на 33-годишна възраст става най-младият завеждащ отделение в историята на „Джонс Хопкинс“ институциите. Изтъкнатият професор по неврохирургия, пластична хирургия, онкология и педиатрия и до днес ръководи отделението по Детска неврохирургия. Той е също и ко-Директор на Краниофациалния Център към институтите „Джонс Хопкинс“. Затова за него казват, че е олицетворение на сбъднатата американската мечта: „момче от гетото“ става „неврохирургът с божествени ръце“.
През 1987 година професор Карсън завинаги влиза в историята на световната хирургия като първият хирург успешно „разделил“ сиамски близнаци (the Binder twins), родени съединени в задната част на главата. За извършването на това хирургично чудо под ръководството на професор Карсън 70-членният хирургичен екип е работил 22 часа.
Заради изключителната прецизност, брилянтна оперативна техника и постижения в неврохирургията проф. Карсън е определян като „надарен от Бога хирург“.
Носител е на най-високото гражданско отличие в САЩ „Президентския Медал на свободата“, с което е удостоен през 2008 г. от президента Джордж Буш. Автор е на над 90 публикации.
На следващия ден проф. Карсън ще участва в работата на Първата национална конференция за Редки болести за студенти по Медицина, която ще се проведе в Новотел Пловдив.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -