вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВаксина срещу меланома ще се имплантира като чип под кожата

Ваксина срещу меланома ще се имплантира като чип под кожата

Ваксина срещу най-страшния и смъртоносен кожен рак – меланом, вече минава през етап на клинични изпитания. Тя се имплантира директно под кожата, а наблюдението на пациентите се извършва от научната група на Дейвид Мони, съобщава RD Mag. В момента се използват друг тип ваксини, които се получават от собствени клетки на пациенти. Те се вземат лабораторно, препрограмират се и се инжектират обратно.

Новата ваксина ще бъде във вида на полимерна гъба с размерите на нокът. Тя се имплантира под кожата. Идеята е да се привлекат имунните клетки неподсредствено към мястото на имплантацията и там на место те да бъдат препрограмирани. Имунните клетки получават инструкция да открият раковите клетки и да ги убият. Отначало методиката е разработена за лечение на меланом. Специалистите обаче смятат, че в бъдеще ваксината ще може да се прилага и при други видове карциноми.

В предишните тестове при лабораторни мишки половината гризачи, получили по две дози от ваксината, показали признаци на регрес в туморите. Без нея те биха умрели за 25 дни. Целта на първия етап от клиничните изпитания при хора сега е да се прецени степента на безопасност на препарата. Проучванията приключват до 2015 г.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -