вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖенският хормон естроген държи мъжете млади

Женският хормон естроген държи мъжете млади

Изненадващо се оказа, че не тестостеронът, а оптималните нива на женския хормон естроген у застаряващите мъже са важни за силния пол. Липсата на достатъчно естроген допринася за прояви на мъжката критическа възраст като липса на желание за секс и повече тлъстини, които досега бяха свързвани единствено с намаляващия тестостерон, съобщиха световните агенции.

„Много неща, които мислим, че се дължат на дефицит на тестостерон, всъщност са свързани със съпътстващ дефицит на естроген“, заяви ръководителят на изследването д-р Джоел Финкълстийн от Масачузетската обща болница.

Тестостеронът е главният мъжки полов хормон. Мъжкият организъм преобразува част от него в естроген, като нивата и на двата хормона намаляват с годините. Досега не съществуваше начин да бъде разграничено кой от двата хормона допринася за оплакванията като намаляване на либидото, енергията и силата. Милиони мъже използват срещу тези проблеми тестостеронов гел, лепенки или инжекции, но не е известно какво количество им
е необходимо или дали тази хормонозаместваща терапия е добра, лоша или неутрална. Лекарите обикновено не предписват на мъже естроген, а им дават тестостерон и оставят на тялото да го преобразува.

Изследването не е тествало хормоните като лечение, а кои от тях какъв ефект имат. В него участвали 400 здрави мъже на възраст от 20 до 50 години, на които правели месечни инжекции за намаляване на производството на тестостерон до предпубертетни нива. След това получавали различни дози тестостеронов гел или плацебо. Половината получавали и медикамент, който пречи на преобразуването на тестостерона в естроген.

Така изследователите можели да сравнят ефекта на различните нива на всеки хормон върху телесни показатели. След 16 седмици те установили, че размерът на мускулите и силата зависи от тестостерона, масата на тлъстините зависи от естрогена, а и двата хормона са необходими за нормално сексуално желание и прояви.

Резултатите съответстват на установеното с изследвания с животни. Мишките, които не произвеждат естроген, нямат желание за секс. При трансексуалните мъже, станали жени, „всъщност има доказателства, че когато получават естроген, нараства либидото им“, каза Финкълстийн. Изследването е било прекалено кратко, за да бъдат проследени ползите и рисковете, като ефекта на тестостероновите добавки върху сърцето, ума, простатата.
Някои хора наричат тези симптоми при мъжете „мъжка менопауза“, макар те да са различни от женските. „Андропауза“ е по-подходящо, защото тестостеронът е андроген – мъжки полов хормон, каза Джон Марли от университета Сейнт Луис.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -