четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЕкспертни коментари "за" и "против" вегетарианството

Експертни коментари „за“ и „против“ вегетарианството

Може ли вегетарианството да реши здравословните ви проблеми? Да, макар че пълното лишавне от месо си има и рискове, пише в. „Дейли мейл“. В статията се разглеждат основните доводи „за“ е „против“ вегетарианството. Известната тенисистка Винъс Уилямс например страда от синдром на Сьогрен – автоимунно заболяване, което се проявява с мускулна болка и умора. За да се справи с проблема, тя прилага специална диета с частичен отказ от месо. Според много диетолози подобен избор е добро решение за хората, които държат на здравето си.
Вегетарианството понижава холестерола, кръвната захар, кръвното налягане, риска от диабет и други метаболитни нарушения. То намалява драстично консумацията на наситени мазнини – например в готовите колбаси, като по този начин намалява запушването на артериите. Така рискът от сърдечно-съдови заболявания пада с една трета. Вегетарианството дарява дълголетие като пази от инсулти и сърдечни пристъпи, изброяват се още плюсовете на този тип хранене.

Активната употреба на червено месо стимулира възпаленията като артрит и ревматоиден артрит. Вегетарианската диета, богата на полиненаситени мастни киселини, напротив, потиска тази реакция. Полезните мазнини могат да бъдат намерени в ядки, семена и дори в листни зеленчуци. Други важни хранителни вещества, от които непременно се нуждаем, са протеините. Те трябват на ставите и мускулите. Растителните протеини обаче се абсорбират по-лошо от животинските. Това обаче си има и предимство – така организмът усвоява по-малко калории.

Вегетарианците по принцип премат по-големи количества витамин С и цинк, които ги пазят от болести и инфекции. Те обаче може да получат дефицит на витамин В12, за който източник са месото, сиренето, млякото, яйцата и киселото мляко. Този витамин е необходим за производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород, за да разграждат мазнините и въглехидратите. 80% от хората, които от дълго време са на вегетарианска диета, имат дефицит на витамин В12. Има и други минуси. Много често вегетарианците консумират соеви продукти. Те не позволяват на сперматозоидите да проникнат в яйцеклетката. Отказът от месо намалява съдържанието на креатин в мускулите , който представлява бърз източник на енергия за клетките. От това страдат не само мускулите, но и мозъка – намалява скоростта на запаметявване. Креатинът може да се намери само в месото.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -