понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са причините за постоянно студените крака?

Какви са причините за постоянно студените крака?

Нерядко хора се оплакват от студени крака. От какво се причинява това? Причините може да са различни. Ако оплакванията протичат на пристъпи, може да е свърано със спазми на кръвоносните съдове. Това е по-често срещано при млади хора, като в този случай засяга често и ръцете.

Например на някои млади момичета ръцете им внезапно побеляват и понякога дори посиняват поради спазъм на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват крайниците. Това им се случва по-често, когато времето е студено. Тази болест се нарича Синдром на Рейно. Топлината и топлите бани разширяват кръвоносните съдове и състоянието на тези хора се подобрява.

Ако мръзнете или все ви е горещо, проверете щитовидната жлеза

Ако е почти постоянно и се касае за по-възрастни хора, може да се дължи на атеросклероза на съдовете на крайниците. Много стари хора усещат краката си студени, защото имат влошено кръвоснабдяване. Честа грешка е да ги топят в топла вода. Проблемът е, че температурата ускорява химическите реакции, също и биохимичните. Крайниците, потопени в топла вода, се нуждаят поради това от повече кислород, който няма от къде да дойде.

Обясниха защо студените крака причиняват хрема

Причината е, че кръвоносните съдове към тях са склеротични, стеснени и не могат да се разширят. Затова потапянето в гореща вода не помага, даже вреди. Диабетиците имат понижена чувствителност (понеже диабета е увредил сетивните нерви) и не могат добре да преценят колко е топла водата и могат да се изгорят жестоко от врялата вода.

При тежки пушачи се наблюдава още Болестта на Бюргер – тежко нарушено кръвоснабдяване на краката поради засягане на кръвоносните съдове. Ако тези хора не спрат да пушат може да се достигне до ампутация.

Хормоните са причина жените да мръзнат повече от мъжете

Ако на човек винаги му е студено, не само на краката, а и на цялото тяло се търси понижена функция на щитовидната жлеза – изследват се хормоните TSH и FT4. Тези болни обикновено са с бавен пулс, суха кожа и наднормено тегло.

Проф. Сотир Марчев, кардиолог

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -