четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовини3D индивидуални импланти поправят тежки увреждания на черепа

3D индивидуални импланти поправят тежки увреждания на черепа

Счупени или липсващи кости на черепа вече могат да се заменят с индивидиуални 3D  РЕЕК (polyetheretherketone) импланти. Новата методика, която е все по-разпространена по света, но без аналог в България, се практикува в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Става дума за лечение на тежки увреждания, които се дължат на инциденти. „Обикновено такива дефекти се получават при автомобилни катастрофи, височинни травми или тежка инфекция на черепната кост (например остиомиелит), която я „разяжда““, обяснява д-р Асен Хаджиянев, който въведе иновативната технология у нас.

Старата практика е с титаниева мрежа

възстановяване на черепДосега единствената алтернатива за тези пациенти беше покриването на дефекта с  плоска титаниева мрежа, която в някои случаи може да не приляга така точно, както  индивидуалния 3D РЕЕК имплант.

Изработката на  индивидуален 3D  РЕЕК имплант, който да замести изцяло липсващата част от черепа, започва с  прецизна компютърна томография, с много срезове. На базата на образното изследване се изготвя компютърен модел на самия имплант, който съвпада напълно с границите и формата на дефекта, отпечатва се на 3D принтер и накрая се произвежда в специализирана лаборатория като преди да стигне до пациента минава през  процедура по дезинфекция. „Тъй като всяка деформация на костта е различна, съответно и изделието също е индивидуално всеки път, което го прави много скъпо“, разказва д-р Хаджиянев, който е началник на Сектор към Клиниката по неврохирургия. Това е и причината досега само на трима пациенти да са поставени такива индивидуални  3D импланти в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Половината череп на мъж е сменен с имплант

При първия пациент – мъж на средна възраст с остиомиелит, цената на консуматива за операцията е била над 25 000 лева. Наложило се неврохирурзите да заменят с имплант повече от половината му череп. Мъжът пострадал след мозъчен инсулт. За да спасят живота му, лекари от друга болница трябвало да премахнат половината череп, тъй като човекът бил с тежък мозъчен оток. След това са се опитали да върнат костта, но за съжаление тя се е инфектирала и е трябвало да бъде отстранена.

„Другият пациент, на който правихме наскоро такава интервенция, беше момче, което е пострадало при височинна травма. Като дете се е качил на вагон, бил е ударен от високото напрежение, което тече по проводниците над влака, паднал от вагона и получил тежка контузия на черепа с раздробяване на черепната кост. Правен е опит за пластика чрез изграждане на нова кост, но за съжаление без успех“, разяснява д-р Хаджиянев. Затова и единствената алтернатива е била изработката на 3D имплант.

Пациент номер три също е бил с тежка височинна травма, получена след падане от висок етаж.

Уникално в България: оперираха лице с принтиран 3D имплант

Новата технология пази мозъка от контузия

изплант на черепа и главатаПри всички лекувани ефектът е бил изключителен – не само козметичен, но и протективен, тъй като твърдата мозъчна обвивка служи като преграда между кожата и мозъка. „В противен случай тези хора живеят с „дефект в черепа “, което е много високо рисково, тъй като една банална битова травма в къщи, например пациентът става и си удря главата в шкафа, може да доведе до тежка контузия на мозъка, кръвоизлив и дори  смърт“, разяснява известният неврохирург.

Освен че да се живее без част от черепа е изключително рисковано, този проблем има и социален аспект. Обикновено става въпрос за млади хора в активна възраст, които не могат пълноценно да си изпълняват задълженията, което води до загуба на работа и социална изолация.

За съжаление изработването на индивидуален 3D  РЕЕК имплант е скъпо и не се реимбурсира от Националната здравноосигурителна каса. Това налага пациентите да се самофинансират или да използват допълните фондове за здравно осигуряване. „Надяваме се в бъще тази методика да получи поне частично реимубурсиране, за да могат много хора с подобен проблем да се възползват от нея. Друга възможност за поевтиняване на такива продукти е те да започнат да се произвеждат и в нашата страна“, надява се д-р Хаджиянев.

По текста работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -