сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитно6 по-малко известни причини за инсулта

6 по-малко известни причини за инсулта

Инсултът, известен още като мозъчен удар, е остро състояние, което в 80% е провокирано от блокиране на кръвообращението в мозъка. При него един или повече кръвоносни съдове се стесняват или дори напълно се запушват поради отлагания по вътрешните стени на артериите или чрез кръвни съсиреци. В по-малък процент става дума за хеморагичен инсулт, при който кръвоносен съд се пука и се получава кръвоизлив и мозъчен оток. 

Има много причини, които може да отключат инсулт, подчертават специалистите. Има някои, които са по-малко известни. Става дума за отключващи фактори, които действат на фона на вече напреднала атеросклероза с холестеролни плаки в кръвоносните съдове. Хора с високи стойности на мазнини в кръвта и хипертония (високо кръвно) трябва да бъдат много внимателни какво ядат и какъв начин на живот водят, защото при тях рискът от инсулт е много по-голям.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Ето кои може да са тези конкретни причини за мозъчния удар.

Газирани напитки

вредно ли е газиранотоМащабно проучване с повече от 80 000 жени, показало, че дори само две кенчета диетични напитки без захар дневно увеличават вероятността от инсулт (както впрочем и от сърдечен удар) с повече от 30%. Освен това изследванията показват, че навикът да се пие газирано значително нарушава паметта и води до атрофия на мозъка.

Стрес и нервно напрежение

Трайното нервно напрежение и натоварване в работата влияе неблагоприятно на централната нервна система. Липсата на адекватна почивка и разтоварване изчерпва нервната система и намалява нейния защитен потенциал. Хората, които работят повече от 55 часа седмично, имат особено висок риск от инсулт, сочи статистиката в световен мащаб. Такъв работен режим е свързан със значително ниво на стрес при работа, съчетано с липса на време за приготвяне на здравословна храна и физически упражнения.

Грип

Учените знаят, че в много случаи грипът и възпалителните процеси в организма, които той провокира, водят до инсулт. Обикновено това са хора с хронични здравословни проблеми (атеросклероза, хипертония), но не само. При хората, прекарали грип, рискът от мозъчен удар се увеличава с 40% за 15 дни след заболяването. Риск от инсулт, макар и в по-малка степен,  продължава да е налице цяла една година след грипа. Според лекарите, грипът може да допринесе за стесняването (стеноза) на сънната артерия, поради което притокът на кръв към мозъка е нарушен.

Как се лекува грип

Високи нива на шум

Хората, които са принудени да живеят в условия на високи шумови нива – например домът им е близо до летище  или натоварени пътища, по-често страдат от инсулт. Постоянният шум увеличава значително нивото на възпаление в артериите. Амигдалата – място в мозъка, отговорно за регулирането на стреса и емоционалните реакции, е прекалено активна в мозъка.

Кървящи венци

Връзката между заболяването на венците (пародонтит, пародонтоза и др.) и повишения риск от сериозни сърдечно-съдови заболявания е установена в много проучвания. Лекарите смятат, че причината е възпалението на  венците, причинено от бактерии. Затова редовните посещения при зъболекаря – поне веднъж годишно, са част от задължителната профилактиката. 

Какво се прави при кървене на венците

Алкохол

Злоупотребата с алкохол е един от най-големите рискови фактори за инсулт. Характерното тук е, че при алкохолизъм по-често се получава кръвоизлив в мозъка, а не запушване на кръвоносните съдове. Пристрастяването към чашката може да доведе до тежки форми на инсулт дори в ранна възраст при хора, които никога не са се оплаквали от здравето.

Автор Ина Димитрова

Източник: medikforum.ru

Алкохолизъм – симптомите често се осъзнават твърде късно

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -