Просто изследване на чернодробен ензим разкрива опасна инфекция с хепатит

PRINT
проф. Константин Чернев

Хепатитът представлява остро или хронично възпаление на черния дроб. Острите хепатити са най-често инфекциозни, като вирусните хепатити А, В, С, D и Е. Възникват вследствие на специфични инфекции и на интоксикации, приемане на токсични медикаменти, алкохол, казва проф. Константин Чернев (на снимката), началник на клиниката по вътрешни болести в „Софиямд“. Най-чести в клиничната практика са острите вирусни хепатити. За нашата страна от важно значение са острите хепатити A, B и С. През летния сезон, но и целогодишно, често под формата на малки епидемии се развива хепатит А. Заразяването става по орален път.

Инфектирането с хепатит B и С става по кръвен път

Може да стане още чрез различни манипулации, по сексуален път, чрез татуировки, използване на общи тоалетни принадлежности. Вирусът на хепатит В се предава чрез кръв и телесни течности, а този на хепатит С – основно чрез кръв.

Инкубационният период на вирусните хепатити е от 30 до 90 дни, но може да варира. Например след преливане на инфектирана кръв само за няколко дни може да се развие клиничната картина на остър хепатит B или С.

Има случаи, при които острите вирусни хепатити протичат затегнато, с продължителна жълтеница или чернодробна недостатъчност. Опасни са така наречените фулминантни форми, които се развиват при по малко от 1% от инфектираните, но заболяването протича много тежко и с риск за живота на пациента. Хепатит В хронифицира при 10% от инфектираните, а хепатит С – в 75-80% от случаите.

Хепатит С от Африка мори българите

Хроничните хепатите се изявяват само при 25% от болните

разтоварване на черния дробОт съществено значение е да се знае, че вирусните хепатити, които хронифицират (В и С), се изявяват клинично само при 20-25% от болните. Висок процент от инфектираните не разбират въобще, че са болни. Изненадващо, една част от тях се оказват в бъдеще хронични носители на хепатит В и С.

Хроничните инфекции с хепатит В и С може с години да не дадат никакви клинични симптоми, като пациентите, от една страна, са епидемиологичен източник на инфекция, а от друга – тяхното чернодробно увреждане напредва и се диагностицира в късен стадий, ако пациентите не са извършили профилактични прегледи.

Профилактиката е съвсем проста и включва определяне на един чернодробен ензим – АЛАТ. Ако той е над нормата, съответното лице подлежи на по-нататъшно изясняване при специалист.

Хепатит А често протича като епидемия

Рискови групи за хепатит А са работещите с отпадни води, чистачи, медицински работници. Трябва да се подчертае, че хепатит А застрашава цялото население.

Много често заболяването протича под формата на малки епидемии, които засягат различни социални групи. Например през летния сезон консумацията на миди е рискова за заболяване от хепатит А, ако те са отглеждани във води, в които се оттичат канализации. Рисковите групи за хепатит В и С са на първо място – наркозависими лица, медицински работници, пациенти с кръвопреливане. Има сигурни ваксини за хепатит А и В.

инжекцияВаксината срещу хепатит В намали драстично заболяевостта

От двадесет години всички новородени деца в България се ваксинират срещу хепатит В. Това ще доведе до рязко намаляване на инфекцията с вирус В през следващите 10-15 години. Съществуват и комбинирани ваксини срещу вирусите А и В. Ваксината срещу хепатит В се прилага безплатно при всички новородени от 1992 г. насам. Понася се много добре и няма никакви сериозни странични ефекти.

В целия свят все още не съществува ваксина срещу хепатит С, но предвид много активната научноизследователска работа се предполага, че в близко бъдеще на фармацевтичния пазар ще се появи такава ваксина.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Просто изследване на чернодробен ензим разкрива опасна инфекция с хепатит беше последно модифицирана от: ноември 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *