вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоХраненеКак да храним първолака, за да е здрав и с добра памет

Как да храним първолака, за да е здрав и с добра памет

Как да храним първолаците, така че да са здрави, енергични и да помнят по-добре? По този въпрос разсъждава проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. Задачата невинаги е лесна, понеже малките имат своите предпочитания.

Не е късно обаче да променим вкуса им в правилна посока. Той не зависи от първите 7 г. Точно обратното – навиците започват да се градят след забавачката, обяснява проф. Байкова. Това е и периодът, в който започва най-интензивният растеж на костната система и смяната на зъбките.

Затова 7 г. са ключов период, както за първите стъпки в „големия живот“ – училището, така и за формирането на вкусовете ни. Ето защо „Стандарт“ попита проф. Донка Байкова – как да храним детето си, за да е здраво, стройно и да носи само шестици. И как да го спасим от изкушението на мазните закуски в междучасието.

Всяко дете трябва да хапва 5 пъти на ден, категорична е проф. Донка Байкова. През голямото междучасие учениците от начален курс обикновено получават чаша мляко и плодове. Често обаче това междинно хранене включва тестени, мазни и висококалорични закуски. Точно затова родителите не трябва да пренебрегват своя ангажимент да осигурят на първолака домашно приготвена закуска всяка сутрин, преди да излезе за училище, смята експертът по диетика.

ЗАКУСКАТА

Какво да включва тя? За различните семейства закуската е с различен нюанс. Един добър вариант е сандвич от пълнозърнест хляб с пастет от извара или с лютеница, придружен от чаша прясно мляко или айрян. Ако млякото е включено в училищното меню, може да го заместите с фреш. Хубаво е от ранна възраст децата да се научат да консумират зърнени закуски – мюсли със сухи плодове, корнфлейкс или овесени ядки с настъргана ябълка и кисело мляко, смята проф. Байкова. Пържените филийки, мекиците и баниците по-добре да останат на заден план. Ако училището, в което учи вашето дете, по някаква причина не предлага закуска в голямото междучасие е препоръчително вие да му сложите плод или зеленчук по избор в раницата, съветва проф. Байкова.

ОБЯДА

Относно обяда има два варианта – първолакът да се прибере вкъщи след учебните занятия или да хапва в школото. Родителите могат да се доверят напълно на училищните столове и това е една чудесна алтернатива, казва проф. Байкова. През 2012 г. е изготвен сборник с рецепти и изисквания към училищните бюфети, който е пригоден и за домашна употреба. Т.е., ако по някаква причина предпочитате детето ви да обядва вкъщи, от този сборник можете да подберете подходящи и здравословни ястия, които да приготвите сами.

Проф. Байкова съветва всяко учебно заведение, което разполага със стол и бюфет, да използва услугите на лице с компетенции или на медицински специалист, или на хранителен технолог, който да се включва в изготвянето на менюто и да контролира съдържанието на рафтовете в бюфетите. Най-важно е мазнините в обедното меню на децата да са дозирани, подчертава проф. Байкова.

Ястията трябва да съдържат минимално количество добавено олио. Ако са с месо, то не трябва да бъде тлъсто. Препоръчват се филета. А, ако е пиле, задължително е кожата да се отстрани. Препоръчителна е консумацията на 4-5 яйца на седмица независимо дали под формата на някакъв вид ястие, или добавени към закуската. Не бива да забравяме и рибата. Тя трябва да присъства поне веднъж седмично в менюто.

Голям процент от децата в тази възраст не консумират достатъчно мляко и млечни продукти, от които да си набавят калций и витамин B2. Чаша мляко и 50 г сирене покриват едва 50% от потребността на едно дете от калций, затова не трябва да пренебрегваме важността на тези храни, обяснява проф. Байкова. Друг съвет към родителите е пресните плодове и зеленчуци да присъстват във всяко едно от петте хранения на малкия ученик. Общото им количество за деня трябва да бъде не по-малко от 400 г.

ВЕЧЕРЯТА

Една вечеря, включваща зеленчуци и млечен продукт, е чудесен завършек на деня за първокласника.

Оформянето на правилни хранителни навици е друга важна задача на родителите. Детето трябва да се научи да приема всеки ден зърнена храна, под формата на пълнозърнест хляб или някакъв вид зърнена закуска. Понякога те могат да бъдат заменяни от картофи или банани. Не трябва да забравяме и бобовите храни, напомня проф. Байкова. Консумацията на боб, леща, грах или нахут няколко пъти седмично във вид на гарнитура или основно ястие е задължителна.

Каквито и да са вкусовите предпочитания на малчугана солта задължително трябва да се избягва. Децата и без това консумират достатъчно сол, тъй като тя се съдържа в повечето продукти като консервант или овкусител. Когато купувате сирене или маслини, задължително трябва да ги обезсолявате. А различните видове консерви и мариновани риби е по-добре да се избягват.

Употребата на повече сол води до различни здравословни проблеми и най-често до хипертония. Ако пък забележите, че теглото на вашето дете е над нормите, задължително се обърнете към специалист. За съжаление, процентът на малчуганите със свръхтегло и затлъстяване е доста висок и в това отношение сме на една от челните позиции в Европа.

Първокласникът трябва да има разнообразно и бедно на сол меню, категорична е проф. Байкова. Туршии през зимата не трябва да се консумират повече от веднъж седмично. Пържените закуски, тортите и сиропираните сладкиши – също. Родителите трябва да се стараят менюто на ученика да изключва всякакъв вид снаксове и чипсове, защото те съдържат само сол, мазнини и бяло брашно, предупреждава проф. Байкова. Освен това предизвикват алергии и свръхвъзбудимост.

Наденичките, кренвиршите и бургерите също не са за малките деца, подчертава проф. Байкова. Техните порции трябва да включват малки количества от качествено месо и риба. А шоколадът и вафлата за десерт – да бъдат заменени от плодове.

СНИМКА: ДАК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -