неделя, 26 март, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияПросто изследване на чернодробен ензим разкрива опасна инфекция с хепатит

Просто изследване на чернодробен ензим разкрива опасна инфекция с хепатит

Хепатитът представлява остро или хронично възпаление на черния дроб. Острите хепатити са най-често инфекциозни, като вирусните хепатити А, В, С, D и Е. Възникват вследствие на специфични инфекции и на интоксикации, приемане на токсични медикаменти, алкохол, казва проф. Константин Чернев (на снимката), началник на клиниката по вътрешни болести в „Софиямд“. Най-чести в клиничната практика са острите вирусни хепатити. За нашата страна от важно значение са острите хепатити A, B и С. През летния сезон, но и целогодишно, често под формата на малки епидемии се развива хепатит А. Заразяването става по орален път.

Инфектирането с хепатит B и С става по кръвен път

Може да стане още чрез различни манипулации, по сексуален път, чрез татуировки, използване на общи тоалетни принадлежности. Вирусът на хепатит В се предава чрез кръв и телесни течности, а този на хепатит С – основно чрез кръв.

Инкубационният период на вирусните хепатити е от 30 до 90 дни, но може да варира. Например след преливане на инфектирана кръв само за няколко дни може да се развие клиничната картина на остър хепатит B или С.

Има случаи, при които острите вирусни хепатити протичат затегнато, с продължителна жълтеница или чернодробна недостатъчност. Опасни са така наречените фулминантни форми, които се развиват при по малко от 1% от инфектираните, но заболяването протича много тежко и с риск за живота на пациента. Хепатит В хронифицира при 10% от инфектираните, а хепатит С – в 75-80% от случаите.

Хепатит С от Африка мори българите

Хроничните хепатите се изявяват само при 25% от болните

разтоварване на черния дробОт съществено значение е да се знае, че вирусните хепатити, които хронифицират (В и С), се изявяват клинично само при 20-25% от болните. Висок процент от инфектираните не разбират въобще, че са болни. Изненадващо, една част от тях се оказват в бъдеще хронични носители на хепатит В и С.

Хроничните инфекции с хепатит В и С може с години да не дадат никакви клинични симптоми, като пациентите, от една страна, са епидемиологичен източник на инфекция, а от друга – тяхното чернодробно увреждане напредва и се диагностицира в късен стадий, ако пациентите не са извършили профилактични прегледи.

Профилактиката е съвсем проста и включва определяне на един чернодробен ензим – АЛАТ. Ако той е над нормата, съответното лице подлежи на по-нататъшно изясняване при специалист.

Хепатит А често протича като епидемия

Рискови групи за хепатит А са работещите с отпадни води, чистачи, медицински работници. Трябва да се подчертае, че хепатит А застрашава цялото население.

Много често заболяването протича под формата на малки епидемии, които засягат различни социални групи. Например през летния сезон консумацията на миди е рискова за заболяване от хепатит А, ако те са отглеждани във води, в които се оттичат канализации. Рисковите групи за хепатит В и С са на първо място – наркозависими лица, медицински работници, пациенти с кръвопреливане. Има сигурни ваксини за хепатит А и В.

инжекцияВаксината срещу хепатит В намали драстично заболяевостта

От двадесет години всички новородени деца в България се ваксинират срещу хепатит В. Това ще доведе до рязко намаляване на инфекцията с вирус В през следващите 10-15 години. Съществуват и комбинирани ваксини срещу вирусите А и В. Ваксината срещу хепатит В се прилага безплатно при всички новородени от 1992 г. насам. Понася се много добре и няма никакви сериозни странични ефекти.

В целия свят все още не съществува ваксина срещу хепатит С, но предвид много активната научноизследователска работа се предполага, че в близко бъдеще на фармацевтичния пазар ще се появи такава ваксина.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -