Хепатит С от Африка мори българите

PRINT
лекари болница

Генотип на хепатит С, характерен за Африка, се изолира при много от заразените хора у нас. Това съобщи проф. Красимир Антонов на представянето на Европейския индекс за качеството на грижите към тези болни. Африканският хепатит се внасял от нашите медицински сестри и лекари, които работят на южния континент.

Един от трима, които са на хемодиализа, е заразен с хепатит С, който се предава най-вече по кръвен път. Някои от болните носели и двата вируса – тип В и С, допълни проф. Антонов, като цитира проучвания на българските гастроентеролози. Един от пациентите заразява машината, а от нея инфекцията плъзва и към други хора. Две трети от бъбречнотрансплантираните също са носители на хепатит С, а всеки пети – на хепатит В. Вирусите морят и много други пациенти, които често ползват кръвни продукти като тези с хемофилия или таласемия.

България е на 21-о място от 30 страни в европейския индекс, съобщи д-р Станимир Хасърджиев, шеф на Националната пациентска организация. Плюсовете ни са, че след 1992 г. 90% от новородените са ваксинирани срещу хепатит В и сред тях практически заболеваемост няма. Всеки, който има нужда от лечение, може да го получи, а за достъп до специалист не се чака дълго. България е сред малкото страни, където се определя генотипа на вируса.

Имаме обаче и мното недостатъци: не се ваксинират високорискови групи като проституиращи, наркомани, болни от СПИН, таласемия и диабет. Лесно и евтино изследване на чернодробните ензими не е включено в профилактичния преглед. У нас то струва 1,50 лв., а в Германия дори само 6 евроцента. То може да открие не само ранните стадии на хепатита, преди да се е развила цироза или дори рак на черния дроб, а също и други заболявания на този важен орган като стеатоза или токсичен хепатит, поясни проф. Людмила Матева, гастроентеролог. Тогава хората нямат симптоми и смятат, че не е нужно да ходят на лекар.

Половината болни от хепатит у нас се откривали едва в напреднал стадий, което е сериозна пречка за успеха на терапията. Пациентите у нас нямат бърз достъп до нови лекарства, липсва регистър за туморите на черния дроб, допълни минусите на системата д-р Хасърджиев. Трансплантациите са изключително редки.

Само 400 нови пациенти годишно започват лечение по здравна каса. Това е много малко, като се има предвид, че 1,5% от българите са носители на хепатит С, каза още проф. Матева. България готви национален план за справяне с хепатитните вирус, заяви д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Той ще бъде готов през 2013 г. Проблемът е сериозен, в Азия вече съобщават за епидемиологични взривове на хепатит D и Е, допълни експертът.

Свързани теми: Как става заразяването с хепатит?

Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Хепатит С от Африка мори българите беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *