Как става заразяването с хепатит?

PRINT
безплатни прегледи

Вирусите на хепатита са три, като всеки от тях има свой специфичен път на заразяване. С хепатит А можем да се заразим, като консумираме храна с мръсни ръце. Предаването е по фекално-орален път. Може продуктите, които хапваме, да са били замърсени, или да сме се ръкували с човек, по чиито ръце е имало от вируса. Хепатит В се предава по полов и кръвен път или чрез други телесни течности.

Основните пътища за заразяване с вируса са заразените сексуални партньори и заразени майки, които при раждане предават хепатит В на своите деца. Нестерилните спринцовки, инструментите за маникюр, игли за татуиране или друг тип медицинско оборудване също са източник на вируса. Ваксината може да предпази здрав човек от заразяване с хепатит В.

През първите шест месеца след заразяването, хепатит В може да се самоизлекува, но ако това не се случи, може да се развие като хронично заболяване за цял живот. Хроничният хепатит В може да причини цироза на черния дроб, както и рак на черния дроб след десетилетия, а в някои случаи – само след 5 години. Въпреки това, съществуват лечебни методи срещу хроничния хепатит В. Обикновено заболяването не може да бъде излекувано, но е възможно неговото контролиране и предпазването на черния дроб. По данни на Световната здравна организация, хората, които са имали пряк контакт със заболяването, възлизат на около 2 милиарда души, а тези, които живеят с хроничен хепатит В, са 350 милиона.

Хепатит Ссе предава по кръвен път. В миналото, а дори и сега, в някои развити държави най-често заразата се предава от заразени кръвни продукти, наркозависими, които споделят игли или друг вид медицински консумативи, както и нестерилни медицински процедури. Въпреки че хепатит С може да се предава по полов път или от майка на дете, тези случаи са доста по-рядко срещани, в сравнение със случаите на заразяване с хепатит В. Срещу хепатит С не съществува ваксина. Вирусът рядко се самоизлекува през първите месеци и често се превръща в хронично заболяване. В почти една трета от случаите на пациенти, болни от хепатит С, хроничният хепатит С може да доведе до цироза и рак на черния дроб след 20 до 30 години. Лечението на хепатит С има странични ефекти, но болестта може да се излекува. Живеещите с хроничен хепатит С по света възлизат на 120 до 170 милиона души.

Превенция и профилактика

Най-добрият начин да се предпазим от заболяването е като се ваксинираме навреме срещу хепатит А и В. В България всички, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В по задължителната имунизационна програма на Министерство на здравеопазването. За другите, които не са предпазени по този начин, ваксинацията е силно препоръчителна, тъй като вирусите се предават сравнително лесно – по фекално-орален път за хепатит А и полов и кръвен – за хепатит В. Въпреки, че за хепатит С все още не съществува ваксина и тъй като заболяването се предава основно по кръвен път, защитата от него става чрез избягване на контакт със съмнителни кръвни продукти.

Свързана тема: Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

СНИМКА: ТК

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Как става заразяването с хепатит? беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *