събота, 3 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПолезно ли е да се чистят ушите с кислородна вода?

Полезно ли е да се чистят ушите с кислородна вода?

Ушите може да се почистват с различни течности, стига тъпанчевите мембрани да са здрави, а течностите да са с топлината на тялото (37 градуса), за да не предизвикват вестибуларни промени (гадене, повръщане, световъртеж). Ушните канали са затапени от тъпанчета като слепи улици и може да се промиват с вода, физиологичен серум, кислородна вода, риванол и различни спрейове за отстраняване на ушната кал.

Ако тъпанчето е с перфорация, течността попада в средното ухо и вкарва бактерии от ушния канал, които възпаляват ухото. По принцип средното ухо е стерилна кухина. Затова при пробито тъпанче всякакви промивки са забранени. Почистването става механично от специалист.

От медицинска гледна точка няма никакво значение дали ухото ще се почиства с кислородната вода. Единствената особеност е, че когато тя се използва, шуми. По-важно е да се знае как и с какво да се чистят ушите от ушна кал, а не видът на водата – дали кислородна, или от чешмата. Ушната кал се образува в началото на канала, където са ушните космици от видоизменени потни жлези, които се наричат церуминални.

Откъде е упоритият сърбеж в ухото?

Каналът пази ухото от попадане на опасни неща

Смята се, че значението на канала е да предпазва от навлизане на насекоми, които ще увредят тъпанчето. Това е архаична истина, но въпреки това от ухото съм отстранявал в последното десетилетие различни неща. Например нощни пеперуди, хлебарки (от малките рижави), както и други насекоми. За долната част на ушния канал се захваща чрез става долната челюст. При говорене и дъвчене каналът се раздвижва, а ушната кал се изтласква навън. Достатъчно е след къпане отворът на канала да се попие с мека кърпа или хартия.

При почистване с ушни тампони ушната кал се набутва навътре. Попадне ли след гърбицата на канала пред тъпанчето, само специалист може да я отстрани. Използването на почистващи спрейове в последните години е полезно. Само че когато ушната кал е обилна и образува тапа, спрейовете не могат да я отстранят. Тогава отново се намесва специалист и чрез промивка на канала или аспирационна помпа отстранява запушалката.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ в София, частен кабинет: София, ул. Зайчар №128 (близо до метростанция Константин Величков)

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -