Сърбежът в ухото може да е инфекция или алергия

PRINT
чистене на ушите заглъхване на ухото

Сърбежът в ухото е неприятен и обикновено мислим, че става дума за някаква инфекция. Понякога този симптоми е толкова упорит и досаден, че човек изпитва неистово желание да се почеше, по възможност с нещо остро – клечка, кламер или каквото има подръка. Не правете това, категорични са експертите. Ще причините фини драскотини по кожата, през които проникват микроби – бактерии или гъбички. Те могат да причинят сериозна инфекция.

Някои възпалителни кожни заболявания обаче също могат да са причина, казва д-р Елен Лундерсхаузен от Ерфурт, Германия. Псориазис или невродермит могат да засегнат и ушната мида. Кожата е зачервена и раздразнена, дори се лющи. Възможно е кожата да е раздразнена или да направи алергична реакция, например на субстанции от обиците, шампоаните или дори спрейове за коса. Ако внезапно се появи сърбеж, причината може да е и парченце ушна кал. Или пък просто сме нервни в момента, допълва д-р  Лундерсхаузен.

Какво да се прави при сърбеж в ухото?

В никакъв случай не ползвайте остри предмети. Не се опитвайте да се почешете с малкия пръст. Ако сърбежът продължава по-дълго, или пък забележите обрив по ухото, изтича секрет или се появят болки в ухото, тогава непременно потърсете съвет от лекар. Той ще установи дали става дума за инфекция, алергия или нещо друго.

Специалистите по УНГ не са големи привърженици на клечките за уши. Причината е, че повечето хора на практика напъхват навътре в ухото ушната кал и така се създават благоприятни условия за образуване на „тапа“. Освен това секретът, който се образува във външната част на ушния канал има важна задача – той прави фино покритие върху чувствителната кожа в слуховия канал и действа дезинфекциращо. По този начин пази ухото от болестотворни причинители. В нормалния случай ушният канал не трябва да бъде почистван в дълбочина.

Източник: Apotheken Umschau

Click to rate this post!
[Total: 17 Average: 2.9]
Сърбежът в ухото може да е инфекция или алергия беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova
loading...