петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниЕдна трета при смъртните случаи от рак заради 5 рискови фактора

Една трета при смъртните случаи от рак заради 5 рискови фактора

“През 2016 г. очакваме у нас над 50 000 нови случая на рак, а за съжаление над 20 000 души се очаква да загинат от тежката болест.” Това съобщи проф. д-р Асен Дудов (в центъра на снимката по-долу), национален консултант по Медицинска онкология и началник на Клиниката по медицинска онкология към Сити Клиник Онкологичен център по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари. Регистрите сочат над 300 000 пациенти с онкологичи заболявания в България, а най-масови са случаите на рак на белите дробове, на гърдата, на простата, рак на дебелото черво.

city_onko_2По отношение на лечението, то е най-успешно при злокачествените процеси на щитовидната жлеза, на тестисите и на матката, докато все още медицината има доста какво да направи чрез мултидисциплинарен подход при лечението на рака на черния дроб, на панкреаса и на хранопровода”, каза проф. Татяна Хаджиева, председател на Дружеството по рентгенология и началник на Клиниката по лъчелечение към Сити Клиник. Около една трета при смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи рискови фактора, свързани с поведението и храненето: висок индекс на телесна маса, ниска консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол.

Пушенето е най-важният рисков фактор за рак, който причинява около 20% от смъртните случаи в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб. В България и в Европа при един от трима души е открито коварното заболяване, а един от четирима умира.

“Хората трябва да променят нагласата си, да бъдат чувствителни и отговорни към здравето си и ракът да бъде хващан в ранна фаза, когато шансовете за излекуване са максимално големи”, съветва Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ).

Пациенти поставиха своите послания на “Дървото на живота” (на основната снимка), което е разположено в болницата – в изградения специализиран Център за немедицинска грижа. Там онкологично болните и техните близки ще могат да получават емоционална, социална и психологическа подкрепа.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -