понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛепи ви се всеки вирус? Сменете начина си на хранене

Лепи ви се всеки вирус? Сменете начина си на хранене

„Той е много болнав“ или „Всеки вирус му се лепи“ – често чуваме подобни определения. На какво се дължи това? Една от малко известните, но много важни причини да боледуваме често са начинът на живот, недостатъчната физическа активност, неправилното хранене. Ядем много и неправилно – големи количества захари, консервирани, солени, преработени и тлъсти храни Всичко това води до клетъчен дисбаланс и отслабва имунитета. Резултатът е повишена възприемчивост към инфекции, обяснява д-р Виолетка Венева, общопрактикуващ лекар, хомеопат и педиатър в Перник.

Храненето при децата замества аптечката

Много е важно от малки да учим децата си да се хранят правилно – често и на малки порции и с правилните храни Единственото, което може да хапваме неограничено, са зеленчуците. Не трябва да се прекалява със зърнените храни, защото те се трансформират в захари и мазнини. Захарни изделия и преработени меса – само в минимални количества. Големите количества сладки плодове също не са добър избор. При заседналия ни начин на живот те водят до натрупване на мазнини.

Неправилно лечение може да докара сериозни усложнения

Зимните вируси се предават главно от човек на човек. Това става доста лесно, когато повечето време сме в затворени помещения. Така си гарантираме и дефицит на витамин D, който се образува в кожата под влияние на слънчевата светлина и е важен за имунитета.
Настинката, както обичайно я наричаме, всъщност се причинява от различни вируси – само изстиване на тялото не може да предизвика заболяване.

Симптомите не са толкова драматични като при грипа, но все пак са неприятни – чувстваме се неразположени, мъчат ни хрема и кашлица, казва д-р Венева. Вирусите на грипа са много изменчиви, всяка година щамовете се променят, а и инфекцията с тях протича много по-тежко.

Грипът започва внезапно с висока температура, остри болки в мускулите, главоболие и дразнеща кашлица. Непременно трябва да се лекуваме правилно и да потърсим помощ от специалист, защото иначе има риск от усложнения като бронхити, пневмонии, менингити и т.н.

„На моите пациенти винаги препоръчвам профилактика срещу зимните вируси с хомеопатия, – казва още д-р Венева. – Много заболявания възникват на клетъчно ниво заради дисбаланс на основните соли, от които се нуждаем. Затова е чудесно, че има начин да си набавим тези най-важни за клетките минерали с Шуслеровите соли. Има изследвания, които категорично са доказали, че хомеопатичните медикаменти действат.

Доскоро много хора бяха негативно настроени към хомеопатичните препарати, но вече е доказано, че в тях се съдържат наночастици, които предават поток информация между клетките в организма. По този начин го правят по-устойчив на негативните влияния на околната среда. Хомеопатичните лекарства, които се приемат през определени периоди от време, действат като биологични сигнали.

Стимулират отговора на организма, за да се пребори със съответното заболяване. Дозировката тук не е важна – еднакви дози се дават и на малкото бебе и на 100 кг мъж. Идеята е да се приемат през определен интервал от време, за да се задействат собствените защитни сили.“

Природни средства вместо антибиотик

Този подход е отличен за профилактика при децата, споделя личен опит педиатърът. Целта е малките да боледуват по-рядко, да не е много тежко и да не се стига до усложнения, които изискват прием на антибиотици. Доказано е, че ако се приемат антибиотици преди навършване на 1 г., дори и само един път, рискът да се развие астма е два пъти по-висок. При 90-95% от бебетата в моята практика решаваме проблемите, без да се налага антибиотично лечение, допълва лекарката. Един от последните случаи – малко дете с бронхит е успешно излекувано, без да се стига до силния медикамент.

Д-р Венева има добър опит и с комбинирани хомеопатични препарати – Инфлуцид за лечение на грип и настинки, Тонзилотрен при възпаление на гърлото и Цинабсин при хрема. Най-хубавото е, че помагат, няма странични ефекти и не могат да навредят, изброява предимствата им тя и препоръките за прием: по 1 таблетка на всеки час (до 8 пъти дневно за деца и до 12 пъти за възрастни) в острия период. След облекчаване на симптомите – 3 пъти по 1 таблетка поне още седмица.

Имунокинд тя препоръчва на малките си пациенти за повишаване на имунитета при често боледуване. След проведен курс (три пъти дневно по 1 табл. за един месец) обикновено те изкарват зимата само с леки настинки. Д-р Венева не отива в крайности и макар че е привърженик на щадящия подход и профилактиката, припомня, че при тежка гнойна ангина или пневмония антибиотикът е неизбежен.

Чревните инфекции се срещат и през зимата

Болните търсят помощ с оплаквания от висока температура, повръщане и разстройство. Комбинацията на хомеопатичния препарат Гастрокинд с Шуслерови соли №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид действа отлично в тези случаи. За да се лекува с хомеопатия, човек трябва да има нагласата, че това е специфичен подход, посочва д-р Венева, в чиято практика има 2000 пациенти, от които 300 са деца.

Преди да предпише такова лечение, тя винаги пита хората дали биха искали това. За майките това означава повече работа – да дават по-често и навреме необходимите препарати, а и самата терапия продължава по-дълго. След острата фаза трябва поддържаща доза. Хомеопатията подпомага организма да включи собствените си защитни сили, затова лечението продължава поне 10 дни, а за профилактика – поне един месец.

Усилията си струват и то не само при настинките, убедена е д-р Венева. При бронхиалната астма тя успява така да намали дозите на кортикостероидите. Добре се повлияват също атопични дерматити и алергии, травми.

Щадящият подход е важен и при хронични заболявания като диабет или кръвно, където без друго се пият по шепа лекарства на ден. Крехкият баланс в организма на такъв пациент се нарушава сериозно, ако трябва да пие и антибиотик. Резултатът са дисбактериози или гъбични инфекции. „Най-голямата ми награда е, че пациентите, винаги се връщат доволни от хомеопатичното лечение”, обобщава д-р Венева.

Свързани публикации

1 коментар

  1. „Има изследвания, които категорично са доказали, че хомеопатичните медикаменти действат. Доскоро много хора бяха негативно настроени към хомеопатичните препарати, но вече е доказано, че в тях се съдържат наночастици, които предават поток информация между клетките в организма. „-къде са тези изследвания да ги видим……няма такива!!!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -