„Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет

PRINT

Проф. Сергей Безшапочни ръководи клиника по отоларингология в Киев, преподава и на студенти в Медицинската академия. Гостува вече няколко пъти в България, за да обмени опит с колегите си у нас за новите тенденции в лечението на заболяванията уши-нос-гърло.

– Проф. Безшапочни, какво означава ангина?

– Много често всяка болка в гърлото се описва като ангина. Погрешно е прегледът да става, като пациентът се кара да каже „Аааа“ срещу светлината от прозореца. За да се види какво е състоянието на сливиците, трябва допълнителен източник на светлина и инструмент. В 90% от случаите, когато гърлото боли, това се дължи на хладен въздух, който е влязъл и е възпалил задната му стена – получил се е фарингит. При ангината са възпалени сливиците.

– Понякога по сливиците се образуват бели налепи като тапички. Трябва ли да ги лекуваме?

– Само лекар специалист може да прецени какво е заболяването. Ангината е три вида – катарална, фоликулярна и лакунарна. Когато сливиците са уголемени, възпалени, но само червени – това е катарална. Има ли бели точици като на гъба мухоморка, става дума за фоликулярна. А когато има гной по целите сливици, която покрива всичко – това е лакунарна ангина. Често я бъркат с дифтерит. При него обаче гнойният слой покрива не само сливиците, но и много повече лигавица наоколо. Когато видят белите точици по сливиците, хората се плашат, смятат, че е лошо. Напротив – това е хубаво. Сливиците имат особено структура отвътре – с много каналчета. По тях изхвърлят отпадъчни продукти. Ако ги натиснете и от тях потече гной, става дума за възпаление. Но ако се отдели бяла тапичка, няма страшно. Сливиците работят точно за това.

– Преди години в България масово се изрязваха сливиците на малките деца, защото боледуват. Правилно ли е това от сегашна гледна точка?

– Сега сливиците се разглеждат като най-важния имунен орган на човека. В някои страни като САЩ човек без сливици се приравнява на инвалид първа група. Вече се смята, че се оперират, само ако не могат да изпълняват функциите си – например при възникнал паратонзиларен абсцес. По-рано се правеше частично отстраняване на сливиците, когато те бяха уголомени – тонзилотомия. Това също е голямо недоразумение. Големината им няма никакво отношение към патологията. При някои хора те може да са огромни, но да вършат работа, или обратно – да са малки, но да създават проблеми.

– Но при много големи сливици децата не могат да дишат…

– Това е тежък момент, от една страна на организма му е нужна голяма защита, т.е. сливиците порастват, но пък пречат. Тогава прилагаме лечение, като се стараем да избегнем разянето.

– Често срещано е възпаление на задната стена на гърлото. Как да се лекува?

– Това е синдромът на задното стичане. Слизестата обвивка на носа има реснички по повърхността си. Понякога чувствате, че носът ви е пълен, но нищо не тече. Причината е, че ресничките движат секрета само навътре към носоглътката. След това той се стича към гърлото, това е естествен процес. С напредването на възрастта ресничките на епитела не са така подвижни и стичането се усеща повече. По-важният въпрос е какъв е секретът. Ако се отделя гной, тогава трябва да се вземат мерки. Но ако е само слуз, всичко е нормално.

– Как да опазим гърлото си здраво?

– Има препарати за промивка на носа, а на пазара се предлагат и много хомеопатични средства. Едно от тях – цинабсин, възвръща подвижността на ресничките в носа, т.е. естествената защита. Къде е грешката на много хора? Страхуват се от температурата, а тя убива вирусите. Първо трябва да се изясни каква е причината за температурата – дали и само катар или ангина, а това може да направи само лекар. Ако е само катар, трябва да си легнете и да пиете големи количества течности. Те извеждат вирусите извън организма и не трябва да се пият антибиотици.

При възпалени сливици или задна стена на гърлото гаргара не помага. Тя остава само в устата. По-добре е да се вземат таблетки за смучене, те обикновено съдържат както противобактериална съставка, така и обезболяваща. В момента на гълтането активните вещества покриват като с филм гърлото.

– В кои случаи препоръчвате хомеопатията?

– Винаги я препоръчвам, защото препаратът не нанася вреда. При болно гърло е подходящ загряващ компрес. Повечето хора правят грешка – намотават го около гърлото. Но сливиците не са там! Ето как се прави правилно. Вземате фина памучна кърпа. За възрастни тя се напоява с водка, а при деца – водка, смесена с вода. Изцежда се добре и се слага не на шията, а от ухо до ухо под брадичката. Отгоре се слага слой полиетилен (найлонова торбичка), отново памучен слой. След това се прикрепя с бинт към главата – един път слоят минава отгоре през главата, като придържа компреса под брадичката, а друг – зад ушите към тила. Ефектът трае 5 часа, после трябва да се смени.

– Много хора, които живеят в градове с усилен трафик, се оплакват от постоянно запушен нос  но нямат алергия. Каква е причината?

– Носът е уникален орган и може да пречиства мръсния въздух. До дробовете той достига чист и топъл. Но ако сте отворили устата си, праховите частици попадат в гърлото.

– Не трябва да се говори на улицата ли?

– Сама го казахте. Много хора говорят дълго по телефона навън, а не бива. Студеният въздух също дразни. Когато вече сте вкъщи, можете да направите промивка на носа и гърлото. Това не е лечение, а само да се отстранят дразнителите.

– Много хора използват много често и продължително капки за нос. Може ли?

– В никакъв случай! При настинка лигавицата подпухва, защото защитните клетки на организма са се притекли на помощ срещу вируса. А какво правим ние? Капките свиват кръвоносните съдове и пречат на имунната защита.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Click to rate this post!
[Total: 811 Average: 2.8]
„Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет беше последно модифицирана от: октомври 14th, 2016 Iliana Angelova
loading...