сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюЛицева диагностика - разпознаване на болести по чертите

Лицева диагностика – разпознаване на болести по чертите

Лицева диагностика и Шуслерова терапия, психотерапия, лечебно гладуване са част от работата на популярния немски натуропат и Шуслеров терапевт с над 30-годишна практика Винфрид Дуке. Той е лектор в курсове и семинари по натуропатия в Германия и други европейски държави. Основател е на VIA-VITA – институт за по-добро качество на живот и работа.

Болестите буквално са изписани на лицето ни

Като натуропат и специалист по лицева диагностика можете ли да „прочетете“ по лицето на пациента с какъв проблем идва за преглед при вас?

Често обичам да казвам, че нашето лице е нашата рецепта. Лицевата диагностика много помага за поставянето на диагнозата. Трябва само да умеем да разчетем признаците по лицето.

През годините съм направил над 33000 анализа и твърдя, че лицето е ключът към цялостното ни метаболитно състояние. То показва кои са Шуслеровите соли, които ще ни помогнат да го подобрим.

Например, восъчно бледото лице, както казваме „мъртвешки бледно“, е ясен признак за нуждата от Шуслерова сол №2. Когато има дефицит на тази сол, се стига до забавен и труден пробив на зъбите, както и до ранна поява на кариеси при децата.

Друг пример – хлътналите слепоочия на лицето са знак, че пациентът се нуждае от Шуслерова сол №5 (калиум фосфорикум) и нейното енергизиращо и стабилизиращо нервната система действие. Този признак подсказва също, че човекът има някакви грижи, сериозни проблеми в семейството или в заобикалящата го среда. На 100% хората го потвърждават.

Огромна част от хората днес страдат от повишена киселинност на тъканите

– буквално са затънали в това състояние на нарушено алкално-киселинно равновесие. То е свързано с различни метаболитни заболявания, с оплаквания от ревматизъм, подагра, сърдечносъдови проблеми, диабет и др. Съществува един признак, който е много лесно разпознаваем – мазен блясък в зоната на челото и носа (зоната с формата на буквата Т). Това „лъщене“, което обаче не може да се изтрие с кърпа, е признак за нарушено алкално-киселинно равновесие.

В случая можем да помогнем с прием на Шуслерова сол №9. Тя е много полезна и при оплакване от акне с жълтеникав или гноен секрет, черни пори по носа и челото, бързо омазняваща се коса и др.

Защо Шуслеровите соли са толкова важни? Защото животът е невъзможен без минералите – те поддържат клетъчното здраве, дават импулс и определят функциите на десетки биохимични процеси в тялото. А Шуслеровите соли са минерали, създадени в естествена за тялото концентрация. Те могат безпроблемно да навлязат в клетката и така подават сигнал на организма да задвижи процеса на регулиране на минералния баланс.

Вие включвате лечебното гладуване като терапевтична практика, а какъв начин на хранене препоръчвате като най-здравословен в ежедневието?

Като цяло препоръката ми е да се храните съобразно своя тип тяло – Ектоморф, Мезоморф или Ендоморф. Впрочем, лицето винаги издава дали се храним грешно – дали ядем повече месо, млечни или сладко, дали има нарушена обмяна на мазнините.

Цветът на очите също издава какво е състоянието на метаболизма. Сивите очи, например, са с най-добрата конституция. По рождение това са най-здравите хора. Хората със зелени очи имат лека тенденция към повишена киселинност, но като цяло организмът има сила за регенерация. При хората с кафяви очи, за да се радват на добър метаболизъм, е задължително да се хранят здравословно. И накрая идват синеоките, на които бих препоръчал да избягват млечните храни.

В Германия казваме, че най-любимото дете на германеца е колата. Всеки шофьор внимава какво гориво зарежда и сипва дизел на бензинова кола, нали? Същото трябва да важи и при избора на храна – всеки трябва да знае с какво и защо се храни, да е отговорен към тялото си.

Чисто еволюционно, по природа човек е привикнал към глада

Векове наред хората са познавали повече глада, отколкото ситостта. А сега имаме огромен проблем с изобилието от храна. Моята учителка, която почина на 103 год. и беше във форма до последно, винаги даваше следните препоръки: вегетарианско хранене, в малки количества, и да се предпочитат местни и сезонни храни. Колкото по-спартански живеем, толкова по-добре.

В западния начин на хранене днес има две много големи грешки – ако ги премахнете, веднага ще се почувствате по-добре. Едното е приемът на млечни храни, а другото –пшеницата. Именно глутенът превръща въглехидратите в огромен проблем. Бобовите растения, нахут, боб, боб мунг, леща и т. н. са много по-полезни за консумация.

И още един съвет – дъвчете много пъти всяка хапка и се хранете бавно. По този начин се засищате много по-добре с по-малко количество храна.

Кой е най-ценният ви навик в грижата за вашето здраве?

За мен смехът е най-ценното в живота заедно с щастливото семейство. Дали съм на работа, почивам си или пътувам някъде, аз винаги съм весел и приветлив, без да се преструвам.

Трябва да живеем с лекота като птиците. Птичката не се събужда сутрин с мисълта: „Ох, по дяволите, пак трябва да летя цял ден!“ Тя просто приветства новия ден и полита! Вниманието и уважението към себе си и към другите, както и осъзнатостта към случващото се в настоящия момент (вътре в нас и във външния свят), трябва да са водещи в живота. 

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -