Как да се предпазим от рак на дебелото черво?

PRINT
рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните тумори. При него начинът на живот и особено на хранене имат огромно значение. Ето съветите на европейски експерти, публикувани на ConsumerReportsHealth.

Променете начина на живот. Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и по-малко мазни храни и червено или обработено месо (колбаси). Свалете излишното тегло, увеличете двигателната активност, ограничете употребата на алкохол и не пушете.

Получете точни резултати от изследването (колонскопия). Внимателно следвайте инструкциите на вашия лекар за подготовка на дебелото черво преди изследването. Ако имате въпроси, потърсете консултация в кабинета на лекаря.

Обсъдете алтернативите. Ако имате умерен риск, обсъдете с лекаря си други възможности за изследване и се поинтересувайте дали осигурителят покрива цената им. Други изследвания, които могат да открият полип или рак, и изискват подготовка на дебелото черво за изследване, включват флексибилна сигмоидоскопия, при която се използва къса тръба за изследване на ректума и част от дебелото черво, и компютърна томографска колонография, при която тръбата е поставена в правото черво и се извършват рентгенографии. Изследването за окултно кървене могат да открият симптоми на рак и не изискват подготовка на дебелото черво. Отклоненията, намерени при алтернативни тестове, могат да се последват на втори етап от колоноскопия.

Съобщавайте обезпокоителните симптоми. Те включват промени в навиците за дефекация, продължаващи седмица или две, като кървене от дебелото черво, черни или тънки изпражнения, запек или диария, коремни болки, или фалшиви позиви за дефекация. Продължителната умора, анемия и неочакваната загуба на тегло могат да бъдат късни симптоми.

Свързани теми: Колоноскопията открива рака на дебелото черво

Червено месо + дефектен ген = рак на дебелото черво

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 11    Средно: 3.6/5]
Как да се предпазим от рак на дебелото черво? беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Как да се предпазим от рак на дебелото черво?

  1. Clinician каза:

    Ако искате повече съвети за това как да се предпазите от рак, добавете чесън към своята храна и ограничите приема на червено месо. За да се избегне рак на кожата, трябва да се предпазвате от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *