четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се предпазим от рак на дебелото черво?

Как да се предпазим от рак на дебелото черво?

Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните тумори. При него начинът на живот и особено на хранене имат огромно значение. Можем да се предпазим от рак на дебелото черво чрез промяна в храненето, навиците си. Ето съветите на европейски експерти, публикувани на ConsumerReportsHealth.

Променете начина на живот. Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и по-малко мазни храни и червено или обработено месо (колбаси). Свалете излишното тегло, увеличете двигателната активност, ограничете употребата на алкохол и не пушете.

Получете точни резултати от изследването (колонскопия). Внимателно следвайте инструкциите на вашия лекар за подготовка на дебелото черво преди изследването. Ако имате въпроси, потърсете консултация в кабинета на лекаря.

Обсъдете алтернативите. Ако имате умерен риск, обсъдете с лекаря си други възможности за изследване и се поинтересувайте дали осигурителят покрива цената им. Други изследвания, които могат да открият полип или рак, и изискват подготовка на дебелото черво за изследване, включват флексибилна сигмоидоскопия, при която се използва къса тръба за изследване на ректума и част от дебелото черво, и компютърна томографска колонография, при която тръбата е поставена в правото черво и се извършват рентгенографии. Изследването за окултно кървене могат да открият симптоми на рак и не изискват подготовка на дебелото черво. Отклоненията, намерени при алтернативни тестове, могат да се последват на втори етап от колоноскопия.

Съобщавайте обезпокоителните симптоми. Те включват промени в навиците за дефекация, продължаващи седмица или две, като кървене от дебелото черво, черни или тънки изпражнения, запек или диария, коремни болки, или фалшиви позиви за дефекация. Продължителната умора, анемия и неочакваната загуба на тегло могат да бъдат късни симптоми.

Свързани теми: Колоноскопията открива рака на дебелото черво

Червено месо + дефектен ген = рак на дебелото черво

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Ако искате повече съвети за това как да се предпазите от рак, добавете чесън към своята храна и ограничите приема на червено месо. За да се избегне рак на кожата, трябва да се предпазвате от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -