вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБолка около пъпа издава улцерозния колит

Болка около пъпа издава улцерозния колит

Хроничните възпалителни чревни заболявания засягат повече от пет милиона души по света, като в Европа броят на хората живеещи с болестта на Крон и Улцерозен колит (двете най–често срещани заболявания) е над 2,2 милиона. В България регистрираните пациенти с болест на Крон са над 500, а с улцерозен колит над 2000, като разпределението по пол е почти сходно. Макар болестта да може да се прояви във всяка една възраст, обикновено тя засяга младежи и млади хора на възраст между 15 и 40 години.

Затова в неделя у нас за първи път отбелязаха Деня на тези заболявания – в центъра на София младежи демонстрираха колко трудно се живее с тях.  „Всяко поемане на храна е свързано с болка. Като имаш възпаление в червото вече не можеш да абсорбираш храната по нормален начин. Когато човек не може да се храни добре губи сила, губи енергия и желание да прави каквото и да било. Целта на днешния Световен ден и честването му у нас е да даде гласност на проблемите, първо като информира хората за болестите, защото късното диагностициране води до излишни страдания и усложнения, които могат да бъдат избегнати. И второ, като позволи на болните „да излязат на светло“ и поговорят за състоянието си без да изпитват неудобство.“, каза г-н Мартин Кожинков – председател на Българска асоциация болест на Крон и улцерозон колит.

Правилната и навременна диагноза е проблемна

У нас, а и в страните, където болестта се среща по-рядко, има няколко сериозни проблема наред с високата цена на терапията. Хората, при които се проявяват симптомите на болестта на Крон и на язвения колит (коремни болки в областта около пъпа, диария – в някои случаи с наличие на кръв и/или слуз в изпражненията, болка при дефекация, усещане за недоизхождане при ходене по голяма нужда), често пъти ги пренебрегват, като ги смятат за нормални или пък изпитват неудобство да ги споделят, и не търсят помощ. Още един основен проблем е трудното диагностициране – в по-малки болници и клиники все още няма достатъчно опит и практика с тези заболявания. Най-добри перспективи за подобряване състоянието на пациентите дава модерната биологична терапия.

За Хронични възпалителни чревни заболявания

Хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ), са „възпаления на тънките и/или дебелото черво“. По-точно, терминът ХВЧЗ се използва за означаване на група заболявания, двете най-типични, от които са болестта на Крон и улцерозният колит. При нормални обстоятелства, възпалението е естествена и необходима реакция на тялото в отговор на инфекция или нараняване. Обикновено зачервяване, по-висока температура, изпотяване или болка придружават отговора на тялото независимо дали става въпрос за порязване на кожата или на орган вътре в тялото. За хората, засегнати от хроничните заболявания, обаче, след като чревното възпаление се появи, се превръща в хронично състояние, което продължава цял живот.

Остротата на проявление на заболяванията оказва значително отражение върху качеството на живот на хората, живеещи с подобни заболявания и способността им за водене на пълноценен живот. Голяма част от диагностицираните с болестта на Крон или улцерозен колит, отчитат, че заболяванията, както физически, така и психологически са повлияли пряко върху тяхната работа, способността им да се наслаждават на свободното си време и личния им живот. Хроничните симптоми на заболяванията често оказват значително емоционално въздействие върху деца и младежи – във взаимоотношенията им с техни съученици или други хора. За щастие, при голяма част от пациентите, преодоляването на тези и други подобни предизвикателства в ежедневния живот е напълно възможно с осигуряването на адекватна, модерна и достъпна терапия и лечение.

Свързани теми: Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

Имунните клетки в червата

Язвата се обажда най-често през пролетта

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -