петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИмунните клетки в червата

Имунните клетки в червата

Червата пазят бактерии, попаднали с храната, да навлязат в тялото. Със специалната задача на „гранични“ стражи са натоварени имунни клетки. Сега американски учени успяха за първи път да изяснят функцията на определен тип лимфоцити в чревната флора, става ясно от публикация в специализираното издания Proceedings of the National Academy of Sciences. Тези клетки разпознават, кога бактериите се опитват да преминат през чревната стена. Тогава произвежда специални вещества, които блокират нашествениците, докато пристигне подкрепление от други имунни клетки. Някои хронично-възпалителни болести като улцерозен колит или болестта на Крон се дължат именно на нарушения в тази защитна функция на червата. Имунните клетки не само пазят от болестотворните микроби, но и пречат на безобидните чревни бактерии да предизвикват възпаления.

Надяваме се да разработим нова терапия, когато разберем как може да се подсилят имунните клетки там, каза Лора Хупър от Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас.

От една страна, организмът трябва да толерира бактериите в чревната флора, защото те помагат за усвояването на храната. От друга страна имунната система трябва да пребори навреме бактериите, които опитват да преминат през стените на червата в организма и да предизвикат възпаления. Лимфоцитите са активни в първите 3-4 часа след появата на опасност. Това показал експеримент с опитни мишки, на които била дадена вода със салмонела. Някои от тях били генетично променени – липсва ли им имунните клетки в червата. При тях концентрацията на салмонела била стократно по-висока отколкото при здравите. Разликата изчезвала след 24 ч, когато други имунни клетки поемали битката с микробите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -