Как да използваме правилно клечките за уши?

PRINT

Често при употреба на клечки за уши се засилва механичното дразнене на кожата на канала, което предизвиква допълнително производство на ушна кал, казва д-р Александър Райнов от университетската болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Опивайки се да я почистим, ние всъщност само я натъпкваме навътре. Може да остане парче или целият памук в канала.

Другата опасност е при механичното търкане да се протрие кожата на канала и при наличие на инфекция, тя да проникне в дълбочина и да предизвика по-тежко възпаление. С отделянето на ушна кал ухото се самоочиства и не се налага допълнително вмешателство в дълбочина, заявява специалистът по УНГ. Когато ушната кал се подаде на входа на канала, може да бъде отстранена дори само от естетична гледна точка. Клечките за уши са предназначени точно затова и ако с тях се чисти само отвън, няма проблем, добавя д-р Райнов. А дали е полезно чистенето на ушите с кислородна вода – вижте тук.

Болката в ухото – симптом при много заболявания

Най-лошото е, когато при сърбеж в ухото пациентите използват различни подръчни средства като куки за плетене или фиби. Това е рисково, защото острите предмети може да наранят кожата на канала или да пробият тъпанчето,  предупреждава д-р Райнов. А основният проблем – сърбежът остава, тъй като се дължи на кожен проблем – много често гъбична инфекция. Самата ушна кал не предизвиква сърбеж. Ако попадне вода в ухото, тя може да набъбне и да доведе до запушване на канала и временно заглъхване на ухото, което налага промивка.

Според д-р Райнов е опасно, когато при сърбеж или болки в ушите пациентите използват безразборно капки, препоръчани им от неспециалисти – най-често аптекари. Това самолечение не позволява да се изследва секрета от ухото и да се предпише точното лекарство.

Откъде е упоритият сърбеж в ухото?

[Общо: 13    Средно: 2.8/5]
Как да използваме правилно клечките за уши? беше последно модифицирана от: юни 17th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *