вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаРиск от деменция и при нормална кръвна захар, но в горната граница

Риск от деменция и при нормална кръвна захар, но в горната граница

Дори хора с нормална кръвна захар, която обаче е около горната граница, рискуват да получат деменция. Това разкрива ново проучване, цитирано от „Дейли мейл“. В него участвали 249 души между 60 и 64 г. с нормални по сегашните критерии стойности на кръвната захар. Сканирали мозъка им в началото и после, след 4 г., отново.

При тези, чиято кръвна захар била близко до 6,1 mmol/l, в края на периода по-често се откривали загуба на сиво вещество в областта на хипокампуса и амигдалата – области, които отговарят за паметта и когнитивните способности. С подобни стойности пациентите получават диагноза предиабетно състояние.

За диабет се говори, едва когато стойностите са над 10 mmol/l,  но учените апелират да се разгледат препоръчителните горни граници. Изводите сочат, че възрастните хора трябва да бъдат съветвани да намалят кръвната си захар, когато тя се доближи до пределно допустимото. В противен случай те рискуват менталното си здраве.

Високата кръвна захар е отговорна за 6 до 10 процента от свиването на мозъка с годините. Други рискови предпоставки са напредналата възраст, високото кръвно, пушенето, алкохолът и някои други вредни неща.  Много проучвания сочеха връзка между диабет тип 2 и деменцията или свиването на сивото вещество, но досега не знаехме, че това се отнася и за хората, които имат нормални според сегашните разбирания нива на кръвната захар, изтъкват учените.

СНИМКА: ТК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -