Полезно ли е да се чистят ушите с кислородна вода?

PRINT
чистене на ушите заглъхване на ухото

Ушите може да се почистват с различни течности, стига тъпанчевите мембрани да са здрави, а течностите да са с топлината на тялото (37 градуса), за да не предизвикват вестибуларни промени (гадене, повръщане, световъртеж). Ушните канали са затапени от тъпанчета като слепи улици и може да се промиват с вода, физиологичен серум, кислородна вода, риванол и различни спрейове за отстраняване на ушната кал.

Ако тъпанчето е с перфорация, течността попада в средното ухо и вкарва бактерии от ушния канал, които възпаляват ухото. По принцип средното ухо е стерилна кухина. Затова при пробито тъпанче всякакви промивки са забранени. Почистването става механично от специалист.

От медицинска гледна точка няма никакво значение дали ухото ще се почиства с кислородната вода. Единствената особеност е, че когато тя се използва, шуми. По-важно е да се знае как и с какво да се чистят ушите от ушна кал, а не видът на водата – дали кислородна, или от чешмата. Ушната кал се образува в началото на канала, където са ушните космици от видоизменени потни жлези, които се наричат церуминални.

Откъде е упоритият сърбеж в ухото?

Каналът пази ухото от попадане на опасни неща

Смята се, че значението на канала е да предпазва от навлизане на насекоми, които ще увредят тъпанчето. Това е архаична истина, но въпреки това от ухото съм отстранявал в последното десетилетие различни неща. Например нощни пеперуди, хлебарки (от малките рижави), както и други насекоми. За долната част на ушния канал се захваща чрез става долната челюст. При говорене и дъвчене каналът се раздвижва, а ушната кал се изтласква навън. Достатъчно е след къпане отворът на канала да се попие с мека кърпа или хартия.

При почистване с ушни тампони ушната кал се набутва навътре. Попадне ли след гърбицата на канала пред тъпанчето, само специалист може да я отстрани. Използването на почистващи спрейове в последните години е полезно. Само че когато ушната кал е обилна и образува тапа, спрейовете не могат да я отстранят. Тогава отново се намесва специалист и чрез промивка на канала или аспирационна помпа отстранява запушалката.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ в София, частен кабинет: София, ул. Зайчар №128 (близо до метростанция Константин Величков)

[Общо: 70    Средно: 2.7/5]
Полезно ли е да се чистят ушите с кислородна вода? беше последно модифицирана от: юни 17th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *