вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли псориазис да засегне ноктите?

Може ли псориазис да засегне ноктите?

При голяма част от пациентите с псориазис (до 80%) се наблюдава и засягане на ноктите. Обикновено промените в ноктите се забелязват от 3 до 5 години след започване на заболяването. Случва се и нокътните промени да предхождат измененията по кожата, но такава ситуация има едва при 1% от всички болни от псориазис. Около 5% от пациентите имат само псориазис на ноктите, без да е засегната кожата на тялото или косата.

Промени се наблюдават както по ноктите на ръцете, така и по ноктите на краката. Според данни от статистическите проучвания пациентите с псориазис и нокътни изменения по-често развиват псориатичен артрит, като той основно е на пръстите на ръцете.

Влияние на гени, имунна система и околна среда

Няма ясно обяснение защо при някои пациенти с псориазис се засягат ноктите, а при други те остават здрави. Смята се, че развитието на псориатични промени по ноктите се дължи на комбинация от фактори – генетични, имунологични и вредности от околната среда.

Псориазисът засяга предимно матрикса на ноктите, нокътното легло и хипонихиума. Характерен белег за болестта са множеството малки хлътвания по цялата нокътна плочка, наподобяващи напръстник. Може да се наблюдава и значително задебеляване на външния край на краката и и ръцете, както и задебеляване на кожата под ноктите. Често има загуба на лъскавината и прозрачността на нокътните плочки, както и разрушаване на предната им част.

При тежко засягане се стига до разрушаване на структурата на цялата нокътна плочка. По ноктите може да се наблюдават жълти петна (т.нар. мазни петна), както и бели участъци. Понякога се виждат тънки тъмночервени до черни линии, които започват от свободната част на ноктите в посока към основата. Тези линии всъщност са малки кръвоизливи и се дължат на увеличената чупливост на капилярите. Ноктите при псориазис могат да променят цвета си и да станат жълти или кафяви.

Българският професор Любен Попов е описал още една характерна находка на ноктите при болни с псориазис. Той е забелязал липса на епонихиум (кожичката в задната част на ноктите) при пациенти с псориазис и този феномен днес носи неговото име – „феномен на Попов“.

Лечението на нокътния псориазис е трудно

Ноктите трябва да бъдат изрязани максимално ниско. Да се носят удобни обувки. При нужда дерматолозите изписват специални лакове за нокти. Променените нокти при заболяването се повлияват и от общото лечение за псориазис. Както имуносупресорите, така и биологичните средства водят до значително подобрение в структурата и вида на псориатичните нокти.

За съжаление, нарушената структура на ноктите предразполага към допълнително заразяване с гъбички. В тези случаи е необходима консултация с дерматолог и дълготрайно лечение, което да повлияе както псориазиса, така и гъбичната инфекция. Заради кожните и нокътни промени при псориазис при някои пациенти може да настъпи инфектиране иа кожата около ноктите.

Тя става зачервена и болезнена при допир. Отново в тези случаи е необходима лекарска консултация и вземане на незабавни мерки, за да се овладее инфекциозният процес.

Доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ Александровска, 24 часа

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -