Лечението на гъбичките по ноктите е поне 3 месеца

PRINT
гъбички по ноктите

Гъбичките по ноктите са много разпространени и представляват 1/3 от всички гъбични инфекции. Появяват се най-често при пациенти над 50 години. Лечението им зависи от много фактори: вида на гъбичките, броя на засегнатите нокти, площта на засягане, т.е. дали са засегнати целите нокти, или само част от тях. Външните и вътрешни средства за лечение на гъбички се наричат антимикотици.

Лечение само с външни средства

То се прилага само при засягане на по-малко от половината от нокътната плочка или при пациенти, които са противопоказани за вътрешно лечение. За прилагане само на външно лечение инфекцията трябва да е повърхностна и да не са засегнати всички нокти. Прилагат се предимно противогъбични средства под формата на лакове и разтвори. Схемите на приложение са различни, но при всички препарати се препоръчва лечение най-малко 3 месеца. За съжаление външното лечение не е много успешно, защото е трудно за лекарството да проникне в твърдата нокътна плочка. Отчетено е, че концентрацията на лекарството намалява 1000 пъти, докато проникне до най-долния слой на ноктите. Според статистическите данни, независимо от избраното лекарство, успех се постига само при 1/3 от пациентите.

Вътрешно лечение на гъбичките

Съвременното вътрешно лечение се извършва с няколко вида противогъбични препарати. Те се различават като химичен състав и се прилагат по различен начин. При едната група се изисква ежедневно приемане на таблетките в продължение на три месеца за нокти на краката и два месеца за нокти на ръцете.

Другата група антимикотични медикаменти се прилагат само една седмица в месеца, като след това следва триседмична почивка и този режим на прилагане също е в продължение на два месеца за нокти на ръцете и съответно три месеца за нокти на краката. В процес на изпитване са и нови вътрешни лекарства, които по-ефективно проникват в ноктите – още в първите дни след започване на лечението.

Контролирането на чернодробните показатели е задължително на всеки 4-6 седмици за пациенти на вътрешно лечение. След като свърши лечението, ноктите не стават веднага нормални. Те нарастват с 1,5-2 мм за месец и пълният процес на възстановяване може да отнеме и 1 година.

За намаляване на страничните действия на противогъбичните средства и скъсяване на времето, за което се приемат, дерматолозите препоръчват комбиниране на външното с вътрешното лечение.

Вижте още: Как да се предпазим от гъбички по стъпалата?

Лазери

Лазерното лечение на гъбички на ноктите се наложи в последните 3 г. Има няколко различни лазерни апарата, които се използват – Nd:YAG лазери и диодни лазери. В големите лазерни центрове се използва специализирана апаратура, която обикновено включва комбинирането на два лазерни апарата с различна дължина на вълната. Този вид лечение изисква много процедури, може да продължи дълго и не дава пълна гаранция за излекуване.

Фотодинамичната терапия

е също нов метод при лечение на гъбичките на ноктите, но все още липсват достатъчно данни за нейната ефикасност.

Хирургично лечение

Хирургичното лечение на засегнатите от гъбички нокти е добре познато. Може да се комбинира химично размекване на ноктите с 40-50% урея с последващо хирургично отстраняване. Предписва се и вътрешно лечение, защото в противен случай новите нокти пак могат да бъдат засегнати от гъбична инфекция.

Как да си помогнем сами?

Много е важно преди и по време на лечението пациентите периодично да обработват чорапите и обувките си с предназначени за тях антимикотични препарати. Препоръчва се и по време на лечението да се избягват рискови места за зараза като басейни и спа центрове. Обувките трябва да са комфортни, „дишащи“, а чорапите е добре да са памучни. Ходилата трябва да се подсушават след къпане. Добре е ноктите да са изрязани максимално, а при дебели и деформирани нокти се прибягва до педикюрист.

Нека не забравяме, че около половината от нокътните дистрофии всъщност не са причинени от гъбички, а от плесени, бактерии или други дерматологични заболявания. Ето защо се препоръчва изследване на засегнатите нокти – под микроскоп, чрез посявка или хистологично.

Доц. Жана Казанджиева, Клиникапо кожни и венерически заболявания, Александровска болница

[Общо: 5    Средно: 3.2/5]
Лечението на гъбичките по ноктите е поне 3 месеца беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *